Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Friese ambtenaren zwijgen tegen Omrin

11-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vechten-om-vuilnis
Milieuvergunning
Ambtenaren van de provincie Friesland mogen niet meer met afvalverwerkingsbedrijf Omrin praten over de afvaloven in Harlingen. Dat zei een woordvoerder van de provincie Friesland donderdag naar aanleiding van berichtgeving daarover op Omrop Fryslân. Alleen gedeputeerde Piet Adema, die het onderwerp in zijn portefeuille heeft, spreekt nog met Omrin.
De Raad van State vernietigde onlangs de milieuvergunning die de provincie verleende voor de afvaloven. Omrin werkt nu aan een nieuwe aanvraag. ,,Wij hebben alleen een toetsende functie als provincie'', zegt de woordvoerder. Tegenstanders beweren vaak dat de provincie en Omrin samenspannen. ,,Dat is nooit zo geweest, maar dat beeld is ontstaan.'' De provincie hoopt met het spreekverbod de beeldvorming te veranderen.

Tekort beschikbaar afval
Omrin zegt jaarlijks over 160.000 ton brandbaar afval afkomstig uit Friesland en 40.000 ton van buiten de provincie te beschikken. Uit de nu gepubliceerde cijfers blijkt dat de situatie anders ligt. Omdat er jaarlijks maar 75.600 ton brandbaar Fries brandbaar beschikbaar is voor de oven, zal er 152.400 ton brandbaar afval naar Friesland gesleept moeten worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.