Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Fred Spijkers krijgt na jaren delen archief

28-05-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
fred-spijkers-krijgt-na-jaren-delen-archief
Het ministerie van Defensie heeft een deel van het persoonlijk archief van klokkenluider Fred Spijkers bij hem thuis afgeleverd. Vijfentwintig dozen met vooral gewaarmerkte kopieën van stukken die in het Nationaal Archief achter slot en grendel zijn opgeborgen werden bij hem afgeleverd. Maar ook persoonlijke zaken zoals een pijpetui en de elektrische typemachine waarop Spijkers als bedrijfsmaatschappelijk werker van Defensie zijn rapporten uitwerkte.

De klokkenluider ligt al sinds de jaren tachtig in de clinch met Defensie. Hij weigerde destijds te liegen tegen de weduwe van een instructeur dat haar man wat omgekomen door zijn eigen fout. De militair was omgekomen doordat de krijgsmacht ondeugdelijke landmijnen gebruikte. Spijkers werd vervolgens jarenlang tegengewerkt door de overheid.

Eerherstel
In 2002 volgde toch eerherstel en kreeg hij een schadevergoeding van 1,6 miljoen euro. Zijn archief zou worden opgeschoond. Maar de overeenkomst werd volgens Spijkers niet helemaal opgevolgd. Achterstallig loon zou na 7 jaar nog steeds niet zijn uitbetaald. Defensie zegt dat dit wel is gebeurd.

Wat Spijkers betreft is de zaak dus nog niet afgehandeld, ook al volgt de rest van de stukken nog volgens Defensie. Bovendien wil Spijkers ook nog meer dossiers die nu achter slot en grendel in het Nationaal Archief zijn opgeslagen.

In het programma Netwerk zei Spijkers woensdag dat hij vooral zat te wachten op zijn medisch dossier. Hij hoopt daarin het bewijs te vinden dat hij jarenlang opzettelijk is misleid en door wie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.