Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Franse wisenten in Kennemerduinen overleden

13-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
herintroduceren-dieren-niet-volgens-regels
Drie Franse wisenten die vorig voorjaar aan de kudde op het Kraansvlak in de Kennemerduinen zijn toegevoegd, zijn afgelopen week overleden. ARK Natuurontwikkeling, beheerder van de kudde, laat de dode stieren onderzoeken om erachter te komen wat er is gebeurd.

De Franse stieren zorgden voor nieuw bloed in de kudde wisenten in het Kraansvlak. In de wisentkudde in het Kraansvlak liep voor de introductie één, uit Polen afkomstige, volwassen stier. Van dertien wisenten in het gebied is hij de vader. Zijn dochters zouden voor nakomelingen zorgen, maar liever niet van hun vader. Daarom zijn de ongerelateerde stieren uit Frankrijk ingevoerd.
De rest van de kudde verkeert in een goede conditie, liet een woordvoerster donderdag weten. De dierenarts heeft de gezondheid van alle wisenten in de duinen dinsdag nagekeken en er is geen reden voor zorgen.
Wisenten zijn een bedreigde diersoort. Natuurbeheerders hopen dat de harige runderen zich weer over Europa verspreiden door kuddes uit te zetten in natuurgebieden.

Natuurbeschermers zetten steeds weer opnieuw dieren uit in de natuur om zo de biodiversiteit te behouden. Dat gebeurt met wisselend succes. Zo kan de korenwolf, de Limburgse hamster, alleen in het wild overleven dankzij een fokprogramma. Uitgezette otters worden aan de lopende band doodgereden. Opnieuw ingebrachte korhoenders vallen binnen enkele dagen ten prooi aan roofdieren. En als er al kuikens worden geboren, sterven ze door voedselgebrek.

In de uitzending ' Dierentuin Nederland ' onderzoekt ZEMBLA waarom ondanks slechte resultaten toch wordt doorgegaan met het herintroduceren van uitgestorven dieren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.