Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Franchiseregels wettelijk vastgelegd

12-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
beantwoording-kamervragen-n-a-v-woede-in-de-winkelstraat
De gedragscode voor de franchisesector wordt in een wet verankerd. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) woensdag bekendgemaakt. De nieuwe wet moet leiden tot een eerlijkere relatie tussen de franchisegevers en -nemers.
Franchisenemers mogen onder bepaalde voorwaarden een bedrijf uitbaten onder de naam van een andere ondernemer.  Er zijn in Nederland 30.000 franchisefilialen van zo'n 750 bedrijven, samen goed voor een omzet van 30 miljard euro. ,,De samenwerking tussen franchisenemers en franchisegevers verloopt vaak goed'', aldus de minister. ,,Toch zijn partijen het in de praktijk te vaak oneens over de naleving van gemaakte afspraken. Ook blijkt dat de sector er niet in slaagt om de code op vrijwillige basis toe te passen.''
Door de Nederlandse Franchise Code (NFC) in een wet vast te leggen, gelden straks voor iedereen dezelfde regels, zo benadrukt Kamp. ,,Daarnaast kan bij een onrechtvaardige afwijking een contract worden vernietigd.''

Het zijn vaak succesvolle winkelformules met een sterke uitstraling. Maar achter de toonbank schuilt grote woede en verdriet. In ZEMBLA ' Woede in de winkelstraat ' komen zelfstandig ondernemers aan het woord, die als franchisenemer de zaak runnen, en vinden dat ze erin geluisd zijn en misbruikt worden door de machtige, vaak onaantastbare hoofdkantoren. De rooskleurige omzetcijfers die hen zijn voorgespiegeld kloppen niet en ze worden opgescheept met onverkoopbare spullen. Regelmatig gaan er ondernemers failliet. Dat is in niemands voordeel zou je denken. Welke belangen spelen hier?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.