Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Franchisenemers moeten snel wettelijke bescherming krijgen'

12-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
miljoenenclaim-voor-otto-simon
Franchisenemers moeten snel wettelijke bescherming krijgen tegen onredelijke eisen, uitbuiting of prijswijzigingen door hun keten. Onder aanvoering van de PvdA tekent zich een Kamermeerderheid af voor een speciale wet. Vandaag debatteert de Tweede Kamer met minister Kamp (EZ) hier over.
In antwoord op Kamervragen van Mei Li Vos over franchising geeft Minister van Economische Zaken, Henk Kamp aan niet de intentie te hebben de wet aan te passen om franchisers beter te beschermen. Hij schrijft dat het niet aannemelijk is dat extra wetgeving de geschetste problemen zal kunnen oplossen.
Hij legt het probleem bij de franchisenemer: ' De beschreven praktijkgevallen tonen dat de franchisenemers bijvoorbeeld al beginnen met het doen van investeringen of anderszins verplichtingen aangaan voordat ze de franchiseovereenkomst getekend hebben of deze zelfs maar in handen hebben. De indruk ontstaat dat franchisenemers zich soms te veel (laten) haasten en daardoor onvoldoende kritisch zijn op de verdeling van rechten en verplichtingen in de overeenkomst en wat dit voor hun zal betekenen in de praktijk. '
Zembla bracht eerder dit jaar in de uitzending ' Woede in de winkelstraat ' deze problematiek onder de aandacht. .
De PvdA wil drie zaken wettelijk geregeld zien: de aan potentiële franchisenemers voorgespiegelde winstprognoses moeten kloppen. Als die in praktijk flink afwijken moeten zij het contract kunnen opzeggen. Een keten mag daarnaast niet eenzijdig forse tussentijdse (prijs)wijzigingen opleggen. De PvdA wil tenslotte dat ondernemers geen onredelijk concurrentiebeding in hun schoenen geschoven krijgen als het franchisecontract afloopt.
Inmiddels zijn er 800 formules met 30.000 vestigingen die jaarlijks 30 miljard euro omzetten. Ze bieden werk aan 200.000 medewerkers.

UPDATE: Minister Kamp zegde toe te gaan praten met alle betrokken partijen om te komen tot een Nederlandse erecode franchise. De huidige erecode (pdf) is een vertaling van de Europese versie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.