Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Fosforfabriek Thermphos weer in de fout

23-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
veiligheid-thermphos-blijft-onder-de-maat
Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost heeft opnieuw te veel dioxine uitgestoten. Dat heeft de provincie Zeeland maandag bekendgemaakt op basis van onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het is voor het eerst sinds de nieuwe vergunning die Thermphos eind december kreeg, dat de fabriek boven de norm zit. Bij metingen van 30 maart en 20 april werd drie keer te veel dioxine-uitstoot gemeten.

De norm is 0,4 nanogram en Thermphos zat op 1,2 en 1,1. De provincie meldt dat deze uitstoot geen gevaar oplevert voor omwonenden. Bij een volgende overschrijding krijgt Thermphos een boete. Hoe hoog die precies is, wordt nog uitgezocht.

De VROM-Inspectie dreigde Thermphos vorig jaar te sluiten. Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen is al meer dan twintig jaar één van de ergste vervuilers van Nederland. De provincie Zeeland stelt dat de volksgezondheid voorop staat bij het handhaven van de milieuwetgeving, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht.

De provincie Zeeland werd in april dit jaar door de landelijke milieu-inspectie op de vingers getikt omdat er te weinig gedaan werd aan het handhaven van de normen, zoals die zijn opgesteld in een gedoogvergunning. En die gedoogvergunning hanteert al normen die ruimer zijn dan de landelijke en Europese richtlijnen op het gebied van uitstoot.

Na diverse verbeteringen in het productieproces leek het Thermphos te lukken onder de norm te blijven. Eind december kreeg het bedrijf een nieuwe vergunning op voorwaarde dat het in 2014 nog eens vier keer minder dioxine uitstoot.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.