Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Fosforfabriek Thermphos krijgt boete

29-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
fosfor-aan-de-schelde
29 februari 2012 - De Fosforfabriek Thermphos bij Ritthem  moet voor het eerst een boete betalen wegens milieuvervuiling. Gedeputeerde Staten van Zeeland legden de fabriek dinsdag een boete op van 50.000 euro omdat het bedrijf in januari te veel cadmium uitstootte.
 

Fosfor aan de Schelde

ZEMBLA laat in de uitzending ' Fosfor aan de Schelde ' zien dat er veel mis is met de fosforfabriek. Maar ook met de provincie Zeeland. Die werd in april 2010 door de landelijke milieu-inspectie op de vingers getikt omdat er te weinig gedaan werd aan het handhaven van de normen, zoals die zijn opgesteld in een gedoogvergunning. En die gedoogvergunning hanteert al normen die ruimer zijn dan de landelijke en Europese richtlijnen op het gebied van uitstoot.
 

Eerste boete

De VROM Inspectie dreigde de fabriek in 2010 te sluiten als het niet heel snel iets tegen de vervuiling en aan haar gebrekkige veiligheidscultuur deed.
Sinds 2010 dreigde ook de provincie steeds met boetes voor vervuiling. Het is voor het eerst dat het niet bij dreigen blijft. De provincie Zeeland heeft in november een dwangsom opgelegd aan Thermphos omdat het bedrijf de cadmiumnorm had overschreden. Thermphos moet per overtreding een dwangsom van 50.000 euro betalen, met een maximum van 200.000 euro.
 

Dwangsommen

Eerder stootte het bedrijf onder meer te veel ammoniak en giftige dioxinen uit en loosde het fosfor en zware metalen in het afvalwater. Thermphos heeft eerder dwangsommen opgelegd gekregen omdat het bedrijf te veel dioxine en ammoniak uitstootte.
 

Uitschieters

Het bedrijf investeerde een jaar geleden nog in een programma dat cadmiumuitstoot moet verminderen. Thermphos becijferde dat de uitstoot daardoor met 90 procent is teruggedrongen. Bij de laatste waarschuwing zei het dat de overschrijdingen uitschieters zijn.
 

Stankoverlast

De stank van het bedrijf in Ritthem, bij Vlissingen, leidt al jaren tot klachten van omwonenden. De rechtbank bepaalde in oktober dat Thermphos moet investeren in installaties om de stankoverlast terug te dringen.
 

Onderzoek gezondheid

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet gezondheidsonderzoek naar Thermphos. Met dit onderzoek, geïnitieerd door de Provincie Zeeland, wil de Provincie een antwoord krijgen op de vraag of de uitstoot van Thermphos de gezondheid van de omwonenden en/of de werknemers van bedrijven in het Sloegebied beïnvloedt of beïnvloed heeft.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.