Zembla

Fosfaatrechten verkleinen melkveesector

17-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
de-topsporters-van-de-melkindustrie
De Nederlandse melkveehouderij produceert te veel fosfaat. Daarom wil staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) een fosfaatrechtenstelsel invoeren en de sector verkleinen.

Na het afschaffen van het melkquotum in 2015 zijn er in Nederland 110.000 melkkoeien bij gekomen. Boeren krijgen fosfaatproductierechten naar rato van het aantal koeien in 2015. Om de Europese fosfaatnormen niet te overschrijden moet de hoeveelheid rechten vervolgens wel worden "afgeroomd". Een "vervelende maar noodzakelijke stap", zegt Van Dam tijdens een debat in de Tweede Kamer. 

Dankzij een ontheffing van de EU mogen Nederlandse boeren meer fosfaten produceren dan de EU-regels toestaan. Volgens Van Dam moet de fosfaatproductie in 2018 weer onder het afgesproken plafond zijn, anders dreigt Nederland de zogenaamde derogatie te verliezen.
Van Dam erkent dat er een stapeling van regels is. Hij hoopt het fosfaatrechtenstelsel per 1 januari 2017 te laten ingaan en daarmee de sector duidelijkheid te bieden.

De Kamer stemt op 19 april over de ingediende moties.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.