Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Forse boete bij voedselschandaal

22-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kans-op-vlees-zieke-dieren-in-supermarkt
De boetes  voor overtredingen van de Warenwet gaan fors omhoog naar maximaal 810.000 euro bij ernstige voedselschandalen. Voorheen bedroegen de boetes hooguit 4500 euro en kwamen bedrijven volgens de bond makkelijk weg met forse overtredingen.
De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een wijzigingsvoorstel voor de Warenwet, ingediend door het Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers (PvdA). Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) had in haar oorspronkelijke voorstel een verhoging naar een maximale boete van 81.000 euro staan. Dat bedrag is op verzoek van de Kamer nog eens vertienvoudigd.
Volgens Dikkers zijn frauderende bedrijven ' vaak grote jongens die moedwillig frauderen met voedsel om zo een beetje extra winst te maken '.
Daardoor komt volgens haar de voedselveiligheid in gevaar en weten mensen niet meer wat ze eten. ' Die bedrijven kun je alleen afschrikken met een boete die ook echt pijn doet' , aldus Dikkers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.