Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

FNV wil verbod op glyfosaat

21-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1631 keer bekeken
  •  
Bollengif in luiers - gele velden

FNV wil zo snel mogelijk een verbod op het gebruik van glyfosaat in Nederland. Dat schrijft de vakbond in een brief aan minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.  

Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV: “Er zijn sterke aanwijzingen dat dit onkruidbestrijdingsmiddel kanker, Alzheimer en Parkinson veroorzaakt bij mensen die ermee werken. Werknemers in de agrarische sector moeten een veilige en gezonde werkomgeving hebben. Het is onacceptabel dat deze stof nog gebruikt wordt.”

Parkinson op het platteland

Zembla besteedde in meerdere uitzendingen aandacht aan de gezondheidsrisico’s van bestrijdingsmiddelen. In Parkinson op het Platteland uit 2019 bijvoorbeeld, werd het verband aangetoond tussen bestrijdingsmiddelen en het risico op de ziekte van Parkinson. 

In een rondetafelgesprek dat vorige week in de Tweede Kamer werd gevoerd, betoogde wetenschapper Bas Bloem dat er vermoedelijk ook een verband bestaat tussen het middel glyfosaat en Parkinson en dat het daarom belangrijk is dat glyfosaat en andere bestrijdingsmiddelen bij de toelating daar ook op wordt getoetst. Ook waarschuwde hij voor de combinatie van verschillende middelen:

“Muizenonderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat de combinatie van glyfosaat (Roundup) en een ander neurotoxine (MPTP), gezamenlijk extra giftig is voor de substantia nigra (is het middendeel van de hersenen dat niet goed werkt bij mensen met parkinson, red.). Nieuw, nog ongepubliceerd onderzoek uit Californië laat zien dat boeren heel vaak specifieke cocktails van bestrijdingsmiddelen gebruiken, en dat een aantal van die cocktails gepaard gaan met een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson, ook wanneer de afzonderlijke bestrijdingsmiddelen uit die cocktail op zichzelf niet verdacht lijken te zijn”, aldus Bloem.

WHO

Ook over de vraag of glyfosaat kankerverwekkend is, bestaat al geruime tijd wetenschappelijke discussie. In 2015 oordeelde het internationaal kankeragentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de onkruidverdelger “waarschijnlijk kankerverwekkend” is voor mensen. Volgens de WHO-deskundigen is in de wetenschappelijke literatuur “sterk bewijs” te vinden dat glyfosaat het DNA van cellen kan beschadigen.

EFSA

Maar volgens de Europese voedselautoriteit EFSA is het “onwaarschijnlijk” dat glyfosaat genotoxisch is. Die conclusie berust voornamelijk op studies van de industrie. Omdat de Europese toezichthouder glyfosaat ziet als veilig, mag het middel in ieder geval tot eind 2022 nog steeds door boeren en consumenten worden gebruikt.

Maar die vergunning voor het gebruik van glyfosaat in Europa loopt eind dit jaar af. Petra Bolster, dagelijks bestuurder van vakbond FNV: “Wij vragen de minister: wacht niet op de besluitvorming in Europa, maar geef het goede voorbeeld en verbied dit middel bij ons nu al volledig.”

Daarmee schaart de bond zich ook achter de internationale vakbond IUF, voor onder andere voeding en landbouw, en EFFAT, de Europese koepel voor vakbonden in de agrarische sector. Zij willen wereldwijd, en dus ook in Europa, een onmiddellijk verbod.

De FNV vindt dat de overheid nog te vaak op onderzoek van producenten vertrouwt, die stuk voor stuk zeggen dat het middel ongevaarlijk is voor mensen. Kitty Jong van FNV zegt daarover: “Het lijkt erop dat de winsten van fabrikanten boven de gezondheid gaan van de mensen die ermee moeten werken.”

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor