Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

FNV wil einde aan 'schimmige belastingdeals'

17-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nederland-belastingparadijs-het-vervolg
Er moet een einde komen aan de 'schimmige belastingdealtjes' tussen de overheid en grote internationale bedrijven. Daarvoor pleit vakbond FNV woensdag. Volgens de bond loopt Nederlands jaarlijks miljarden mis doordat met name multinationals te weinig bijdragen aan publieke voorzieningen. 
FNV hekelt onder meer belastingafspraken met het Amerikaanse Starbucks. Door die taksdeal kon het het koffiebedrijf volgens de bond ' miljoenen euro’s die bestemd waren voor onderwijs, wegen en andere publieke voorzieningen, in eigen zak steken. '
De belastingdeals met grote bedrijven zorgen volgens de bond voor een ' enorm belastinglek ', dat gedicht zou moeten worden in het nieuwe belastingplan van het kabinet. ' En als er al afspraken worden gemaakt, dan moeten die openbaar zijn ', aldus FNV.
Eerder plaatste ook de Europese Commissie al vraagtekens bij de afspraken tussen de fiscus en Starbucks. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën ontkende eind mei dat Nederland een belastingparadijs is. De belastingdienst zou fatsoenlijke afspraken maken met multinationals. ' Wij geven geen cadeautjes aan aan grote bedrijven ', aldus Wiebes.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.