Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

FNV vraagt agrariërs met Parkinson zich te melden

20-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
fnv
FNV wil direct een onderzoek naar het verband tussen het gebruik van pesticiden en dodelijke ziekten. Dit is naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending ‘Parkinson op het platteland’, waaruit blijkt dat in Nederland toegepast landbouwgif Parkinson kan veroorzaken.
‘Wij zijn geschrokken van de uitzending van ZEMBLA’, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. ‘We roepen leden uit de agrarische sector op die Parkinson hebben, zich te melden bij ons FNV Bureau Beroepsziekten. Ons bureau stelt zo nodig werkgevers aansprakelijk voor de gevolgen.’

Zestig procent meer kans
Boeren die met bepaalde pesticiden werken, hebben tot wel zestig procent meer kans op de ziekte van Parkinson. Momenteel zijn er ruim 50.000 Parkinsonpatiënten in Nederland. Dat aantal neemt toe, vertelt hoogleraar Epidemiologie Roel Vermeulen in ‘Parkinson op het platteland’.

Kitty Jong roept het kabinet op hier gelijk werk van te maken. ‘De beschikbare cijfers zijn alarmerend.’ Ook zegt Jong: ‘Zolang er pesticiden worden gebruikt in EU en dus ook in Nederland waarvan de samenstelling zeer sterk lijkt op verboden pesticiden, mogen we dus aannemen dat het risico op beroepsziekten in deze sector onverminderd hoog is. Dat baart mij grote zorgen.’

Meldpunt onveilige werksituatie
FNV heeft ook een meldpunt onveilige werksituatie. Dat is niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels en het Pools. ‘Ik wil alle FNV-leden die hiermee op hun werk te maken hebben, dringend verzoeken zich bij ons te melden’, aldus Jong.

Bekijk hier de uitzending terug:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.