Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

FNV start meldpunt verzuimbegeleiding

13-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
intimidatie-en-schending-van-privacy-door-verzuimbedrijf-verzuimreductie
FNV Bondgenoten start vandaag met een online meldpunt om de ervaringen van werknemers met arbodiensten en/of verzuimbedrijven te verzamelen. De bond ontvangt een stroom aan klachten van werknemers over de aanpak en begeleiding bij ziekte.

Aard en omvang klachten inventariseren

Met het meldpunt wil FNV Bondgenoten de aard en de omvang van de klachten in kaart brengen en werkgevers en politici confronteren met de resultaten. Werknemers kunnen tot 1 september 2013 hun ervaringen aan de vakbond doorgeven via www.meldpuntverzuimbegeleiding.nl

De verzuimpolitie
Naar aanleiding van onderzoek van ZEMBLA startte de FNV een meldpunt om de misstanden bij het verzuimbedrijf VerzuimReductie B.V. in kaart te brengen. In de ZEMBLA uitzending 'De verzuimpolitie' van Ton van der Ham en Manon Blaas werd dat meldpunt aangekondigd.

Privacy met voeten getreden
In juni 2012 trad FNV Bondgenoten naar buiten met de resultaten van dit online meldpunt.  Uit de enquête bleek dat de Wet Privacybescherming met voeten werd getreden en werknemers onder druk werden gezet om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Bovendien werden velen niet goed geïnformeerd over hun rechten en plichten en de rol van de arbodienst.

Gea Lotterman, bestuurder FNV Bondgenoten: ' Helaas blijven de klachten van werknemers over intimidatie, het verstrekken van verkeerde informatie en het niet accepteren van de ziekmelding binnenstromen. Er zijn werknemers die niet eens toegang krijgen tot een arboarts terwijl ze daar wel recht op hebben. Iedereen - werknemers, werkgevers en de overheid - is gebaat bij een goede verzuimbegeleiding. Alleen op basis van wederzijds vertrouwen en respect waarbij de privacy van werknemers wordt gewaarborgd, kunnen werknemers op een gezonde en veilige manier duurzaam inzetbaar blijven. '

Gevolgen marktwerking
FNV Bondgenoten maakt zich zorgen over de uitwassen in de verzuimbegeleiding als gevolg van de marktwerking. Steeds vaker wordt - al dan niet samen met opdrachtgevers - ingezet op quick wins in plaats van op duurzame inzetbaarheid van werknemers. Met de verzamelde klachten wil de bond zowel politici als werkgevers bewegen tot concrete stappen om een eind te maken aan de schending van de privacy, intimidatie en andere wanpraktijken in de begeleiding bij ziekte en re-integratie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.