Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Filosoof noemt Wilders fascist

03-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
henk-en-ingrid-in-spijk
Vandaag is bij alle Kamerleden en bewindslieden het boek De eeuwige terugkeer van het fascisme in de bus gevalen, geschreven door cultuurfilosoof Rob Riemen.

Fascistische beweging
In het boek concludeert Riemen dat Geert Wilders een fascistische beweging leidt en dat de partij een logisch gevolg is van een nihilistische maatschappij waar alle Nederlanders verantwoordelijk voor zijn. Het boek wil de samenleving een spiegel voorhouden.
Nihilisme

"Geert Wilders en zijn beweging zijn het prototype van hedendaags fascisme. En daarmee zijn zij niets anders dan de logische politieke consequentie van een maatschappij waar wij allen verantwoordelijk voor zijn. Dit hedendaags fascisme is opnieuw het gevolg van politieke partijen die hun eigen gedachtegoed verloochenen, intellectuelen die een gemakzuchtig nihilisme cultiveren, universiteiten die deze naam niet waardig zijn, de geldzucht van de zakenwereld en de massamedia die liever de buikspreker ván dan een kritische spiegel vóór het volk zijn. Dit zijn de gecorrumpeerde elites die de geestelijke leegte cultiveren waarin het fascisme weer groot kan worden", aldus Riemen.

Rob Riemen is essayist en oprichter-directeur van het Nexus Instituut in Tilburg. In Nieuwsuur ging hij in debat met historicus Arend Jan Boekestein.

Nieuwsuur: ' Filosoof noemt Wilders fascist '
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.