Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Felle kritiek staatssecretaris op rashondenverenigingen na onthullingen Zembla

22-05-2025
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
690 keer bekeken
  •  
ANP-519130528

Staatssecretaris Jean Rummenie (BBB) van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur vindt het "niet acceptabel" en "onwenselijk" dat fokreglementen van rasverenigingen van rashonden toestaan dat er met honden wordt gefokt die lijden aan erfelijke aandoeningen. Dat blijkt uit de antwoorden van de staatssecretaris op Kamervragen van de Partij voor de Dieren en VVD. Die vragen werden gesteld nadat Zembla onthulde dat fokreglementen van minstens 25 rashondenverenigingen in strijd zijn met de wet. De staatssecretaris schrijft in gesprek te gaan met de koepelorganisatie van de verenigingen omdat "het fokken met zieke honden verboden is."

Einde van de rashond

In de uitzending ‘Einde van de rashond – 15 jaar later' werd aangetoond dat minstens 25 fokreglementen van rasverenigingen bepalingen bevatten die in strijd zijn met de wet. Zo wordt toegestaan dat er met honden wordt gefokt die lijden aan erfelijke aandoeningen aan de gewrichten, zoals heup- en elleboogdysplasie.

Staatssecretaris Rummenie: 'Niet acceptabel en onwenselijk'

Hoewel de staatssecretaris in zijn antwoorden aangeeft dat niet de rasverenigingen maar de individuele fokkers verantwoordelijk zijn voor de selectie van fokdieren, noemt hij het "niet acceptabel" en "onwenselijk" dat rasverenigingen "fokkers van informatie voorzien die tegen de wet- en regelgeving ingaat". Rummenie zegt samen met de NVWA in gesprek te zijn met de Raad van Beheer.

De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied is de koepelorganisatie van alle rasverenigingen die als enige instantie stambomen afgeeft voor rashonden. Zembla ontdekte dat de Raad ruimte biedt om met erfelijke belaste honden te fokken. Reden daarvoor is dat als dergelijke honden van de fok worden uitgesloten er te weinig fokdieren overblijven om mee te fokken, vooral binnen kleine populaties, blijkt uit een passage op hun website.

'Fokkers dienen zich ten alle tijden aan de wet te houden'

Staatssecretaris Rummenie noemt het "onwenselijk dat de Raad dit op zijn site heeft staan, want fokkers dienen zich ten alle tijde aan de wet- en regelgeving te houden, (..) ook als dat betekent dat er te weinig honden zijn om mee te fokken," aldus de staatsecretaris die zegt ook hierover met de Raad van Beheer in gesprek te zijn. In de Zembla-uitzending oordeelde de NVWA ook al dit “echt ernstig” te vinden.

Met zieke honden fokken is wettelijk verboden

Zembla ontdekte verder dat de Raad van Beheer stambomen afgeeft voor rashonden die niet volgens de wet zijn gefokt. Dat "zou niet moeten kunnen", zegt de staatssecretaris in zijn antwoorden, omdat "fokken met zieke honden wettelijk verboden is". Wel tekent de staatssecretaris aan dat een stamboom onder het privaatrecht valt en hij de Raad dus niets kan verplichten.

Staatssecretaris Rummenie kondigt nu een campagne aan waardoor er een "betere voorlichting komt voor toekomstige diereneigenaren". Die campagne moet na de zomer van start gaan.

Topje van de ijsberg

Er zijn zo’n 300 hondenrassen, ieder met één of meerdere eigen rasverenigingen. Die hanteren fokreglementen die voorwaarden stellen waaraan honden moeten voldoen om voor de fok ingezet te mogen worden. Ernstige vormen van erfelijke aandoeningen als heup- en elleboogdysplasie worden in de reglementen van de fok uitgesloten, maar mildere gradaties van deze erfelijke afwijkingen niet. Veterinair neuroloog Paul Mandigers stelde in de uitzending dat het om het topje van de ijsberg gaat: “Het gros van alle fokreglementen zal niet voldoen aan de wet.”

'Zeer ernstig'

In de uitzending bevestigde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de bevindingen van Zembla: “We zien dat deze fokreglementen in strijd zijn met de wetgeving. Dat vinden wij zeer ernstig,” aldus NVWA-dierenarts Susan Hoogendoorn.

Meer over:

artikelen
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor