Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Felle kritiek deskundigen op nieuwe vergunning afvaloven

23-11-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
van-zembla-tot-afval
De stichting afvaloven Nee heeft bij de Raad van State beroep aangetekend tegen de nieuwe milieuvergunning van de afvaloven. De oude milieuvergunning is begin dit jaar door dezelfde Raad van State volledig vernietigd. Deskundigen van de stichting, waaronder milieuexpert drs. ing. Johan Vollenbroek zijn van mening dat ook de nieuwe vergunning de toets der kritiek niet kan doorstaan.
 
Deze deskundigen vinden het opmerkelijk en verbazingwekkend dat de provincie de berekeningen die in opdracht van Omrin door een extern bureau zijn gemaakt, door hetzelfde bureau liet controleren, nadat bezwaarmakers op die berekeningen kritiek uitten.
 
Hierna volgen nog enige belangrijke punten van kritiek van afvaloven Nee.
 
Vanwege de complexe situatie verlangde de Raad van State een windtunnelonderzoek om de verspreiding van de schadelijke stoffen uit de korte schoorsteen te kunnen simuleren. Aan de hand hiervan zou nagegaan kunnen worden of er al dan niet aan de wettelijke veiligheidsnormen voldaan zou kunnen worden. Ondanks dat Omrin slechts computerberekeningen aanleverde heeft de provincie hier toch genoegen mee genomen. Dit vinden de deskundigen niet verantwoord.
 
Gezien de ten opzichte van de vorige vergunning ongewijzigde filtering van de rook, waarover de Raad van State twijfels had, heeft Vollenbroek volgens eigen zeggen gerede twijfel of met deze slechte filtering wel aan de gestelde normen kan worden voldaan.
 
De stichting maakt zich bijzonder veel zorgen over de stank uit de afvalbunker. Afvaloven Nee: “De GGD heeft aangegeven dat stank invloed kan hebben op de psychische gezondheid van mensen.” Bij bepaalde storingen wil Omrin het gebouw helemaal afsluiten om hiermee te voorkomen dat er stank naar buiten komt. De heer Vollenbroek waarschuwt dat hierdoor gasvorming zal ontstaan, waardoor er risico op explosies zal zijn.
 
Extra kwalijk is dat er geen norm voor geur rondom de oven in de vergunning is opgenomen. Hierdoor worden stankproblemen problemen van de omwonenden.
 
De milieuvergunning geeft Omrin ook de mogelijkheden om grote hoeveelheden
bodemas los en zonder overkapping op het buitenterrein op te slaan. Vollenbroek wijst op het risico dat door uitspoeling giftige stoffen uit de bodemas in het milieu terecht kunnen komen.

De ZEMBLA uitzending 'Vechten om vuilnis' van Ton van der Ham, Norbert Reintjens en Simone Tangelder: In Friesland verzamelt en verwerkt het bedrijf Omrin het afval van alle Friese gemeenten. Alleen het verbranden van afval werd overgelaten aan de oven in Wijster. Maar nu wil Omrin zelf zo’n oven. De provincie heeft een milieuvergunning afgegeven en de gemeente Harlingen is ook akkoord. Wethouder F. Zomers van Harlingen meent dat de nieuwe Reststoffen Energie Centrale, zoals de oven gaat heten, goed kan zijn voor de werkgelegenheid in het Friese stadje.

Niet blij met afvaloven
Maar veel bewoners zijn helemaal niet blij met de komst van de nieuwe industrie. Ze hebben zich verenigd in de Stichting Afvaloven Nee. De Stichting vecht bij de Raad van State de verleende milieuvergunning aan. Ze hebben zelf milieu-experts ingehuurd omdat ze bezorgd zijn over de veiligheid van de installatie die straks aan de rand van hun stadje komt te staan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.