Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Fatale overtocht

  •  
12-12-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
199 keer bekeken
  •  
Sinds 2011 woedt er in Syrië een bloedige burgeroorlog. Inmiddels zijn er ruim 3 miljoen Syriërs op de vlucht voor het aanhoudende geweld. De vluchtelingenkampen in buurlanden zoals Jordanië, Libanon en Turkije zijn inmiddels overvol. Hulpverleners vrezen voor de aankomende winter want er is een groot tekort aan dekens, warme kleding en voedsel.  Wanhopige vluchtelingen proberen in toenemende mate Europa te bereiken. Deze mensen zijn bijna altijd aangewezen op mensensmokkelaars, die voor enorme bedragen in gammele, overvolle boten, de overtocht naar Italië regelen.

Zo stapte de 55-jarige timmerman Hassan Moussa samen met vrouw en kinderen in de nacht van 10 op 11 oktober op een wankele boot die hen van Libië naar Italië zou brengen. Maar het gaat mis. Kort na vertrek wordt de boot beschoten vanuit een andere boot. Hierin zitten rivaliserende mensensmokkelaars die hebben gehoord dat de vluchtelingen geld en goud bij zich hebben. Door de kogelgaten loopt de boot langzaam vol water en breekt er onder de opvarenden grote paniek uit.

De vluchtelingen bellen de kustwacht in Italië maar die wil niet uitrukken en verwijst door naar Malta omdat de boot zich in Maltees water zou bevinden. Het duurt uren voordat de reddingsactie op gang komt en dan is het voor velen al te laat. Hassan wordt uren later door een Italiaanse reddingsboot aan wal van Sicilië gezet, maar waar is zijn familie? Hij mist zijn vrouw, 9-jarige dochter, zijn volwassen zoon, schoondochter en hun baby.

‘ZEMBLA’ treft hem radeloos en verloren aan in een moskee in de Siciliaanse stad Catania. Hassan krijgt hulp van de Nederlands Palestijnse Hanine Hassan, die zich zijn lot aantrekt. Zij werkt voor de mensenrechtenorganisatie Euromid Observer for Human Rights en gaat samen met hem op zoek naar zijn familie. Ze komt er al snel achter dat Hassans zoon nog in leven is maar in Malta aan land is gebracht.

De Italiaanse autoriteiten geven ruim een week na de ramp de foto’s vrij van de 21 dodelijke slachtoffers die de Italianen hebben geborgen. Tussen de politiefoto’s zitten ook de vrouw en kleinzoon van Hassan. Tot zijn schrik wordt Hassan  medegedeeld dat ze ook al begraven zijn; op een katholiek kerkhof van een Siciliaanse stadje, zo’n honderd kilometer verderop.
Office of the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR)
Het doel van UNHCR is om de rechten en het welzijn van de vluchtelingen te waarborgen. We stellen alles in het werk zodat iedereen het recht heeft om asiel aan te vragen en een veilige toevlucht kan vinden in een andere staat. UNHCR heeft daarbij drie duurzame oplossingen voor ogen: vrijwillige terugkeer naar huis; integratie ter plaatse; hervestiging in een derde land. UNHCR heeft daarnaast ook de taak om staatlozen te helpen.
http://www.unhcr.nl/over-unhcr.html

Frontex
Frontex promoot, coördineert en ontwikkelt Europese grensbeheer in lijn met de EU-handvest van de grondrechten toepassing van het begrip geïntegreerd grensbeheer http://frontex.europa.eu/
De datajournalisten stelden vast dat de dodentol van de migratie sinds 2000 zeker 50 procent hoger ligt dan voordien geschat. De Grande schatte het aantal doden sinds 2000 op meer dan 13.000 en United kwam voor die periode uit op meer dan 15.000. De nieuwe database telde echter meer dan 23.000 doden en vermisten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.