Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Farmaceut krijgt boete wegens extreem hoge prijs voor medicijn

19-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
813 keer bekeken
  •  
De bittere pil scant verpakking
De farmaceut Leadiant moet een boete van bijna 20 miljoen euro betalen, vanwege de extreem hoge prijs die het bedrijf vraagt voor het medicijn CDCA. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt bekendgemaakt. CDCA wordt gebruikt door patiënten met een zeldzame stofwisselingsziekte. "Leadiant maakte misbruik van haar economische machtspositie", aldus de ACM.
Geneesmiddelenfabrikanten die betaalbare innovatieve geneesmiddelen op de markt brengen, mogen daar aan verdienen. Maar in dit geval heeft Leadiant, volgens ACM, na een beperkte investering en met weinig risico een enorme prijsverhoging doorgevoerd. Terwijl het geneesmiddel al bestond. “Er is hier helemaal geen sprake van innovatie. Wij beschouwen dit als een zeer ernstige overtreding. De prijsverhoging bezorgt Leadiant een zeer hoog rendement, maar levert patiënten heel weinig extra’s op en jaagt de maatschappij op kosten", stelt de concurrentiewaakhond.

Het middel CDCA wordt gebruikt bij de behandeling van patiënten met een zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte, genaamd cerebrotendineuze xanthomatose (CTX). In Nederland gaat het om een groep van ongeveer zestig patiënten, die het middel hun hele leven moeten gebruiken.

Van 46 euro in 2008 naar 885 euro in 2009

CDCA werd onder andere namen en tegen veel lagere prijzen al jaren gebruikt bij de behandeling van CTX-patiënten. In 2008 nam Leadiant een op CDCA gebaseerd middel over van een andere fabrikant.

De maximale prijs in Nederland was in die tijd 46 euro per verpakking van 100 capsules. Eind 2009 veranderde Leadiant de naam van het middel naar Xenbilox en werd de verkoopprijs verhoogd tot 885 euro. Ruim 19 keer hoger dan wat het middel in 2008 kostte.

14.000 euro in 2017

In 2014 kreeg Leadiant het voor elkaar om de verkoopprijs opnieuw te verhogen naar 3103 euro. Drie jaar later verviervoudigde de prijs nog eens tot 14.000 euro. Hierdoor kostte het middel ongeveer 153.000 euro per patiënt per jaar. De buitensporige hoge prijs leidde tot grote maatschappelijke verontwaardiging.

Lees ook: 'Rekenmodel toont hoeveel te dure medicijnen eigenlijk zouden moeten kosten'

Leadiant laat in een reactie weten het besluit van de ACM "zorgvuldig te zullen bestuderen en aanvechten." Ook zegt de farmaceut het "fundamenteel oneens" te zijn met "de aantijgingen". Antonio Gama da Silva, directeur bij Leadiant: "We zijn ervan overtuigd dat we altijd correct en in overeenstemming met alle geldende regelgeving hebben gehandeld." Eerder betwistte het bedrijf dat de prijsstijging excessief was. De farmaceut stelde dat het huidige CDCA een nieuw medicijn is.

Farma fortuin

Uit onderzoek blijkt dat Nederland in vergelijking met andere landen in Europa vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan vijftig procent hoger dan in andere landen. Zembla onderzocht in 2016 in de uitzending ‘Het Farma Fortuin’ waarom dat zo is en wie daaraan verdienen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.