Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Farmabedrijven fêteren artsen via omweg'

13-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bitterzoete-suikermedicijnen
Farmaceutische bedrijven hebben manieren gevonden om artsen extraatjes te betalen zonder dat ze dat hoeven opgeven bij het officiële transparantieregister. Een deel van de betalingen loopt via een tussenstation in de vorm van commerciële, gesponsorde nascholingsbureaus. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
Die bureaus organiseren jaarlijks tientallen cursussen waar artsen betaalde lezingen houden voor hun collega's. De artsen kunnen daarmee soms tienduizenden euro's verdienen. Ze worden ingehuurd en betaald via het nascholingsbureau en niet door de farmaceuten, die de bijeenkomsten wel stevig sponsoren. Door het zo in te richten omzeilen de farmabedrijven het transparantieregister.
Het transparantieregister werd vier jaar geleden opgezet zodat patiënten kunnen zien hoeveel geld iedere arts van de farmaceutische industrie ontvangt. Het register moet zo inzicht bieden waar mogelijk sprake van beïnvloeding van artsen is. Maar nu blijkt dat lang niet alle betalingen worden doorgegeven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.