Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Familievereniging blij met onderzoek Inspectie na uitzending Zembla

22-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
familievereniging-blij-met-onderzoek-inspectie-na-uitzending-zembla
De vereniging Ypsilon is blij dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek is gestart naar aanleiding van de uitzending van Zembla vorige week. Minister Schippers meldde de inzet van de Inspectie dinsdag in een brief aan de Kamer. In een brief vraagt Ypsilon aan de Inspectie om de ervaringen van de direct betrokken familieleden nadrukkelijk in haar onderzoek te betrekken. Ypsilon vertegenwoordigt zelf zo’n 6.000 naastbetrokkenen van mensen met een kwetsbaarheid voor psychose.
De uitzending riep vragen op over de zorgvuldigheid waarmee medicijnonderzoek is gedaan bij patiënten van GGZ Noord-Holland Noord. Ypsilondirecteur Bert Stavenuiter: ' Wij hebben de familie gesproken die zegt dat hier grote fouten zijn gemaakt. Daar staat tegenover dat wij andere families spraken die juist zeer content zijn met de respectvolle wijze waarop de onderzoekster haar onderzoek heeft aangepakt. Ook de instelling vindt dat er geen belangen zijn geschaad. We hopen van harte dat dat klopt, maar des te beter is het dat een onafhankelijke instantie als de Inspectie alles nog eens doorspit en breder naar ervaringen vraagt dan tot nu toe is gebeurd. We hebben het immers over een patiëntengroep die heel kwetsbaar is, maar tegelijk snakt naar nieuwe behandelmogelijkheden.'
Ypsilon vraagt de Inspectie om expliciete aanbevelingen te doen over hoe de betrokkenheid van de familie goed kan worden geborgd. Stavenuiter: ' Wil je de effecten van een nieuw medicijn goed zien, dan heb je alle ogen nodig die er maar zijn. De familie is hierin van grote toegevoegde waarde. Doe je dat niet, dan neem je het risico dat familieleden het vertrouwen al bij de start verliezen en het gevoel krijgen dat er met hun naaste wordt ‘gesold’. Dat vertrouwen win je bijna nooit meer terug. ” 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.