Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Familie neergeschoten voetballer stapt naar Europees hof

10-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
familie-eist-vervolging-agent-bij-gerechtshof
De familie van de 31-jarige Michael Koomen, die in mei 2011 door een agent in Amsterdam werd neergeschoten, stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde vandaag dat de beslissing van justitie om de agent, die schoot op leden van een voetbalteam in 2011, niet te vervolgen, terecht is. Als gevolg van de schoten kwam de 31-jarige Michael Koomen om het leven.
Zijn familie wilde via een artikel 12-procedure ervoor zorgen dat het Openbaar Ministerie toch tot vervolging zou overgaan. Volgens het hof is het echter aannemelijk dat de politieman vreesde voor een noodlottige afloop, gezien het aanhoudende geweld dat tegen hem was gericht. Hij zag daardoor geen andere mogelijkheid dan te schieten.
Reconstructie
Een agent met politiehond slaat de luidruchtige mannen gade en besluit in te grijpen. Twee mannen worden aangehouden, waarna zich in korte tijd een drama ontvouwt. De agent schiet vier keer met zijn dienstwapen omdat hij zich bedreigd voelt. Twee minuten na de aanhouding is één van de mannen, de 31-jarige aanvoerder van de Amstelveense voetbalclub RKAVIC, Michael Koomen, op slag dood.

Twee andere jongens raken zwaargewond. Negen voetballers worden gearresteerd voor poging tot doodslag.  Het elftal vierde op die dag zijn kampioenschap. In ZEMBLA - ' De kogels na het kampioenschap ' een recontstructie van de fatale avond.
In het nauw
Volgens het OM dreven enkele spelers de hondengeleider in het nauw, door hem in zijn nek te grijpen en hem zijn politiebus in te trekken waar hij werd vastgehouden en getrapt. De diender loste daarop vier schoten, volgens het OM uit noodweer.
Het hof benadrukte dat het 'uitermate betreurenswaardig is dat de man die is overleden juist heeft geprobeerd escalatie te voorkomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.