Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Familie eist vervolging agent bij gerechtshof

06-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
familie-eist-vervolging-agent-bij-gerechtshof
De familie van de 31-jarige Michael Koomen die vorig jaar mei in Amsterdam door een agent werd doodgeschoten, gaat bij het gerechtshof eisen dat het Openbaar Ministerie (OM) de politieman toch moet vervolgen. De agent die vorig jaar mei in Amsterdam de 31-jarige Michael Koomen doodschoot, wordt niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie  (OM)  blijkt na uitgebreid onderzoek dat de hondengeleider niet verwijtbaar heeft gehandeld.

De familie van de 31-jarige Michael Koomen die vorig jaar mei in Amsterdam door een agent werd doodgeschoten, gaat bij het gerechtshof eisen dat het Openbaar Ministerie (OM) de politieman toch moet vervolgen. Justitie maakte maandag bekend dat het de hondengeleider niet laat berechten, omdat hij niet verwijtbaar heeft gehandeld. De nabestaanden leggen zich hier niet bij neer, zei advocaat Jeroen Soeteman.

De familie spant een zogeheten  artikel 12-procedure  aan. Hierbij kijkt het gerechtshof in Amsterdam of het OM terecht heeft besloten niet tot vervolging over te gaan. Het hof kan justitie eventueel bevelen om de agent toch te berechten.

,,De familie heeft altijd gewild dat rechters zouden oordelen over deze zaak en niet de officier van justitie'', vertelt de advocaat. Ook stellen ze de politie Amsterdam-Amstelland aansprakelijk voor het overlijden van hun zoon. ,,Ze willen dat de politie haar verantwoordelijkheid neemt.'' Volgens Soeteman zijn de nabestaanden ,,verslagen en gebroken'' na het horen van het besluit. ,,Ze begrijpen het niet.''

Het Amstelveense amateurvoetbalelftal RKAVIC-4 wordt op 14 mei dit jaar kampioen. Een groot deel van het elftal trekt naar de Amsterdamse binnenstad om het feest uitbundig te vieren. Een agent met politiehond slaat de luidruchtige mannen gade en besluit in te grijpen. Twee mannen worden aangehouden, waarna zich in korte tijd een drama ontvouwt.

De agent loste op de avond van 14 mei op de Weteringschans in de binnenstad vier schoten.  Michael Koomen, die niet mee heeft gevochten, werd dodelijk getroffen. Zijn broer Nick kreeg een kogel in zijn been, ploeggenoot Diego  werd in de buikstreek geraakt.

Volgens het OM is de hondengeleider in het nauw gedreven door enkele spelers. Ze grepen hem in zijn nek en trokken hem de politiebus in, waar hij werd vastgehouden en getrapt. ,,In deze uiterst benarde positie heeft de agent een waarschuwingsschot willen lossen'', aldus justitie. Dat Michael Koomen, die juist de gemoederen wilde sussen, hierbij fataal is geraakt is volgens het OM van een ,,onbeschrijfelijke tragiek en voelt zeer onrechtvaardig aan''.

De verklaringen van de politieman blijken achteraf niet te stroken met de beelden van de beveiligingscamera's in de straat. Wat is er precies te zien op die beelden en wat heeft zich afgespeeld in die paar fatale minuten? In ZEMBLA een reconstructie aan de hand van interviews met de betrokken voetballers en foto’s van de beelden die door de beveiligingscamera’s werden vastgelegd van de schietpartij.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.