Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Falende hulpverlening bij Pascal Keijzer

27-06-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
369 keer bekeken
  •  
tienerdealers
Bureau Jeugdzorg in Noord-Holland  heeft gefaald bij de begeleiding van de vorig jaar vermoorde Pascal Keijzer. Dit zegt de Nationale Ombudsman vrijdagavond in ZEMBLA 'Tienerdealers’. Pascal was een drugsdealer en werd op 16-jarige leeftijd tijdens een ripdeal beroofd en vermoord. De drie doelstellingen die voor de begeleiding van Pascal Keijzer waren opgesteld, zijn volgens de Ombudsman niet gerealiseerd.

Zembla presenteert de resultaten van het onderzoek dat de Nationale Ombudsman heeft gedaan naar deze zaak. Jack Keijzer, de vader van Pascal, vroeg de Ombudsman de hulpverlening rond zijn zoon te onderzoeken. Brenninkmeijer: “Meneer Keijzer, als u mij vraagt: is er voldoende zorg besteed aan uw zoon, dan luidt het antwoord: nee.”

Kritisch
De Ombudsman oordeelt buitengewoon kritisch op het optreden van Bureau Jeugdzorg waar de Jeugdreclassering onder valt. “(...) Wat er echt had moeten gebeuren: controleren dat hij naar school gaat, zorgen voor behandeling van zijn psychische problemen en het voorkomen dat hij in het drugscircuit zou terugvallen: al die drie dingen zijn niet gebeurd,” aldus Brenninkmeijer.

De Jeugdreclassering was verantwoordelijk voor de begeleiding van Pascal Keijzer nadat hij vrijkwam uit detentie. Pascal Keijzer werd in augustus 2006 tot drie maanden jeugdgevangenis veroordeeld wegens drugshandel. Bij zijn veroordeling legde de rechter Pascal Keijzer een behandeling op. Volgens de Ombudsman is die behandeling nooit van de grond gekomen. Op 30 april 2007 werd Pascal Keijzer door twee mannen vermoord, nadat die hem van zijn geld en drugs hadden beroofd. Pas twee dagen voor zijn dood kregen zijn ouders het bericht dat de behandeling van Pascal kon beginnen.

Traag
Niet alleen Bureau Jeugdzorg valt iets te verwijten, ook de andere instanties die waren betrokken bij de hulpverlening aan Pascal Keijzer worden door Brenninkmeijer op de korrel genomen: “De leerplichtambtenaar reageerde niet, de Officier van Justitie vond het niet nodig om te reageren, de Raad voor de Kinderbescherming reageerde traag (...) en zo wordt alles bureaucratische procedures, terwijl als je het met de ogen van de vader van Pascal bekijkt, zou je verwachten dat er iemand is die op het puntje van zijn stoel gaat zitten en zegt: wij gaan ervoor zorgen dat Pascal in het goede spoor terechtkomt. En dat is echt niet gebeurd.”

In zijn rapport schrijft Brenninkmeijer: “De begeleiding van kinderen als Pascal komt traag of niet op gang en het systeem van jeugdreclassering faalt op vele punten.”

Meer over:

tienerdealers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.