Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Fairfok' keurmerk voor hondenfokkers

19-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
fairfok-keurmerk-voor-hondenfokkers
De 192 rasverenigingen van Nederland gaan het fokken van honden met extreme uiterlijke kenmerken aanpakken. Een verplichte DNA-test voor puppies moet een nieuw kwaliteitsmerk opleveren dat al wordt aangeduid als 'fairfok'. Dat meldt Trouw.
De selectie op uiterlijke kenmerken, zoals een platte snuit of rimpels, is slecht voor de gezondheid en het welzijn van de honden. Om dit soort extreme uiterlijkheden te krijgen, hebben fokkers verwante dieren met elkaar gekruist. 40 procent van de rashonden heeft hierdoor verborgen gebreken.

Ingeborg de Wolf, directeur van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied waarbij nagenoeg alle rasverenigingen zijn aangesloten, erkent dat er fouten zijn gemaakt. De fokkers voelen de verantwoordelijkheid die te herstellen.

De invoering van de 'fairfok' databank moet daarbij gaan helpen. Hierin wordt de afkomst en verwantschap van alle honden die na 1 juni worden geboren, vastgelegd. Als dan blijkt dat bij bepaalde hondenrassen afwijkingen toenemen of te nauwe verwantschappen ontstaan kan worden ingegrepen.
Dijksma positief
Dijksma noemt het ' goed dat fokkers nu ook zelf hun verantwoordelijkheid willen nemen en stappen zetten om welzijnsproblemen bij doorgefokte rassen aan te pakken. Ook vanuit de overheid zijn we met dit probleem bezig door onderzoek uit te laten voeren naar erfelijke aandoeningen bij een aantal rashonden. Binnenkort treedt ook een besluit in werking waarmee we regels gaan stellen aan fokkers. Die regels zijn gericht op het voorkomen van schadelijke raskenmerken. '
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.