Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Facebook verwijdert quiz om misbruiken data van 4 miljoen mensen

23-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
google facebook ANP
Facebook heeft een quizje verwijderd van het netwerk omdat het mogelijk de gegevens van ongeveer vier miljoen gebruikers heeft misbruikt. Het gaat om myPersonality, dat vooral voor 2012 actief was. Gebruikers konden vragen beantwoorden over hun persoonlijkheid. Dat werd gecombineerd met persoonlijke informatie, waarna mensen een soort psychologische profiel van zichzelf kregen.
Facebook zegt dat het myPersonality wilde onderzoeken, maar dat de mensen achter de app daar niet aan wilden meewerken. "Ook was het duidelijk dat ze informatie deelden met onderzoekers en bedrijven, met beperkte beschermingen", aldus Facebook.
Handel in data
In de twee uitzendingen 'Data - het nieuwe goud' onderzoekt ZEMBLA de handel in data. In een van de uitzendingen gaat het over gezondheidsapps die rond 2015 paddenstoelen uit de grond schoten. Ze tellen het aantal stappen dat je zet, ze controleren je dag- en nachtritme, ze meten je bloeddruk en hartslag, calorieën worden bijgehouden. 
Maar wie beschermt deze medische gegevens? Want wat de meeste ‘app-gebruikers’ niet weten is dat er bedrijven zijn die om hele andere redenen ook geïnteresseerd zijn in onze medische data.
Kijk de uitzendingen: 'Data - het nieuwe goud deel 1 en deel 2'
Duizenden apps onderzocht
Facebook heeft de laatste maanden duizenden apps onderzocht. Daarvan werden meer dan vierhonderd geschorst vanwege mogelijk misbruik van data.
myPersonality is in 2007 gemaakt door een onderzoeker van de universiteit van Cambridge. Het is niet bekend of er een verband is met het grote privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Dat bedrijf, dat ook is gelieerd aan de prestigieuze universiteit, kreeg de persoonlijke informatie van 87 miljoen Facebookgebruikers in handen. Die gegevens zouden zijn gebruikt voor gerichte advertenties in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Britse brexitreferendum.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.