Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Facebook heft nieuwsblokkade in Australië op

23-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
facebook 3

Facebook gaat het binnen een paar dagen weer mogelijk maken voor Australische gebruikers om via Facebook en Instagram nieuws te delen met hun contacten. Het Amerikaanse socialemediabedrijf had deze mogelijkheid eerder beperkt, als reactie op een wetsvoorstel dat Facebook en Google verplicht te betalen voor nieuws van Australische mediabedrijven. De regering in Canberra heeft nu ingestemd met een aanpassing aan de regeling.

"Wij zijn tevreden dat de regering heeft ingestemd met enkele veranderingen en garanties die onze zorgen wegnemen", zegt Facebook in een verklaring.

Geen begrip
Het bedrijf heeft lang geprobeerd het land op andere gedachten te brengen over het wetsvoorstel. Het stelde dat dit totaal geen begrip toont "voor de relatie tussen ons platform en uitgevers die het gebruiken om nieuws te delen".

De regering stuurde het wetsvoorstel vorige week echter toch naar het parlement. Vervolgens zouden Facebookpagina's van overheidsdiensten, goede doelen en andere organisaties op zwart zijn gezet. Ook verdwenen Facebookberichten waarin mensen Australisch nieuws deelden.

Vanwege de beperking zagen Australische nieuwssites hun bezoekersaantallen met ongeveer 13 procent dalen.

Maandenlang onderzoek
De regering stelde eerder dat de voorgestelde regeling in het algemeen belang is en dat er 18 maanden onderzoek aan voorafging. De wet zou zorgen voor een duurzamere mediasector. "Wij gaan niet in op dwang en dreigementen, waar ze ook vandaan komen", zei de minister van Financiën.

Het conflict met Facebook leidde in Australië tot grote verontwaardiging en boosheid. The Guardian schreef dat het opmerkelijk is dat 'Facebook zo makkelijk, betrouwbaar, feitelijk nieuws' voor miljoenen mensen ontoegankelijk maakt, terwijl het zo moeilijk is voor het bedrijf om nepnieuws en misinformatie en zelfs de livestream van een schietpartij offline te halen. Daarmee doelde de krant op de livestream die via Facebook te zien was van de aanslag op twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland waarbij 51 doden vielen.

Boodschap naar andere landen
Een voormalig manager van Facebook in Australië en Nieuw-Zeeland reageerde in The Sydney Morning Herald dat hij denkt dat Facebook met de blokkade een boodschap wil sturen naar de rest van de wereld. Namelijk dat landen moeten uitkijken met hun regelgeving als het over social media gaat. Maar hij denkt dat die tactiek weleens heel verkeerd uit kan pakken. "Overheden houden er niet van om gepest te worden, en nog belangrijker, ze houden er niet van om in het openbaar gepest te worden." Hij zegt dat Facebook dit gevecht beter met de overheid achter gesloten deuren had kunnen voeren. "Wanneer je een regering voor de rest van de wereld in zijn hemd laat staan, laat je de regering weinig keus dan de tegenaanval in te zetten. En als je miljoenen nieuwsfeeds van burgers offline haalt, als drukmiddel om te onderhandelen, dan raakt de situatie alleen maar meer verhit.

Meer over:

facebook, australië
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.