Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Extra kosten bij vrije keuze pensioenfonds'

20-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
het-pensioensprookje
Het Centraal Planbureau (CPB) is kritisch over een plan voor een nieuw pensioenstelsel waarbij mensen kunnen kiezen bij welk pensioenfonds ze hun pensioen onderbrengen. Individuele keuzevrijheid leidt in het buitenland vaak tot hoge kosten en in veel gevallen niet tot betere beleggingsresultaten.
De jongerenorganisaties van D66, PvdA en VVD opperden zo'n voorstel in 2013. Een argument voor vrije keuze van pensioenfonds of verzekeraar is dat concurrentie kan prikkelen tot efficiënte uitvoering, innovatie en klantgerichtheid, zo erkent het CPB.
Volgens de belangrijke adviseur van de overheid blijkt uit voorbeelden in landen als Australië en Chili echter dat werknemers in de praktijk vaak moeite hebben met het vergelijken van aanbieders. Oudedagvoorziening is voor veel mensen immers een complexe en ingewikkelde zaak. Fondsen waren er veel extra geld kwijt aan klantenwerving of er ontstond een soort oligopolie met weinig marktwerking.
Het CPB stelt dat het uitvoeren van het plan dan ook veel van diverse partijen vereist. Zo zou een actieve rol van overheid en werkgevers nodig zijn om ervoor te zorgen dat de kosten binnen de perken blijven en het stelsel voldoende transparant is.
Er wordt in Den Haag al enige tijd gediscussieerd over hoe het pensioenstelsel van de toekomst eruit moet zien. Alle neuzen staan nog niet dezelfde kant op, al hebben diverse instanties inmiddels wel een voorkeur aangegeven. Er is vooral veel belangstelling voor een systeem waarbij mensen een persoonlijk pensioenpotje opbouwen maar waar toch collectief gedeelde risico's blijven bestaan.

Het ministerie van SZW heeft het CPB gevraagd om enkele analyses betreffende de toekomst van het pensioenstelsel . De eerste analyse betreft de uitkomsten van de SER-varianten voor het toekomstige pensioenstelsel bij meer extreme scenario’s en enkele specifieke scenario’s die aansluiten bij de economische situatie in Nederland. De tweede analyse betreft het plan van 3 politieke jongerenorganisaties voor het toekomstige pensioenstelsel.

De uitkomsten voor de specifieke scenario’s illustreren dat een gunstige initiële financiële positie bij individuele contracten bijna volledig ten goede komt aan ouderen en bij collectieve contracten meer gedeeld wordt met jongeren. Ouderen in collectieve contracten met beperkte afdekking van renterisico en jongeren in individuele contracten blijken gevoelig voor rentedalingen.

ZEMBLA sprak voor de uitzending ' Het pensioensprookje ', met drie verschillende deelnemers in pensioenfondsen. Een oudere werknemer die bijna met pensioen gaat, een jonge deelneemster die nog meer dan veertig jaar te gaan heeft en een werkgever van een klein bedrijf. Allemaal vragen ze zich af wat er nu eigenlijk precies gebeurt met de premies die ze betalen. 

Duidelijk is dat de meeste pensioenfondsen in de komende jaren gedwongen zijn om te korten op de pensioenuitkeringen.

(ANP/CPB/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.