Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Extra controles bij visverwerkers

10-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
extra-controles-bij-visverwerkers
Er is veel mis met de manier waarop visverwerkende bedrijven werken. Bedrijven in deze sector kunnen dit jaar dan ook rekenen op extra controles, meldde minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag.
De minister reageert op een rapportage van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die afgelopen jaar de keten van de visproductie onder de loep nam. Bij 44 procent van de bedrijven was alles op orde. Bij 217 bedrijven stelde de NVWA afwijkingen vast die moeten worden hersteld. Bij 59 van deze bedrijven gaan de NVWA-controleurs extra langs, bijvoorbeeld omdat afwijkingen ook na langere tijd nog niet waren hersteld. Eén bedrijf staat onder scherp toezicht en krijgt elke week controleurs over de vloer.
Schippers noemt deze uitkomst onacceptabel. 'Er is niet meteen sprake van bedreigingen voor de volksgezondheid maar de bedrijfstak moet echt verbeteren. Daar wordt dit jaar intensiever op gecontroleerd en daarvoor zijn extra inspecteurs aangenomen', schrijft zij dinsdag aan de Tweede Kamer.

Wakker Dier
Belangenorganisatie Wakker Dier stuurde vandaag een brandbrief aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.Van alle dieren die op grote schaal in Nederland worden geconsumeerd, sterven alleen vissen zonder eerst te worden verdoofd. Daarin moet verandering komen, schrijft Wakker Dier vandaag in de brandbrief  De organisatie pleit voor een landelijke invoering van slachtregels voor vissen. Meer specifiek: het onverdoofd slachten moet stoppen.
Jaarlijks worden er in Nederland vier miljard wilde vissen en 10 miljoen kweekvissen verwerkt voor consumptie. Er bestaan nauwelijks regels voor het verdoven van vissen, in tegenstelling tot voor varkens, kippen en rundvee. 'In de wet Houders van dieren, waarin onder meer staat dat dieren niet ondraaglijk mogen lijden, is de vis zelfs expliciet uitgesloten', zegt Anne Hilhorst, campagnemedewerker bij Wakker Dier.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.