Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Excuus om Q-koorts kan helend werken'

23-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
excuus-om-q-koorts-kan-helend-werken
Een excuus van de overheid kan helend werken voor mensen die ziek zijn geworden door de Q-koorts.

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft dat maandag gezegd tegen de NOS.

Alex Brenninkmeijer hoopt dat de voormalig bewindslieden Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (Landbouw) dinsdag hun excuus willen aanbieden als ze door hem onder ede worden verhoord over de Q-koortscrisis in 2009.

De Nationale ombudsman hoort de oud-ministers Klink en Verburg tijdens een openbare hoorzitting over Q-koorts. Die hoorzitting is op dinsdag 24 april 2012 in het provinciehuis in Den Bosch. Hij heeft ook de heren Van de Sande (GGD Hart voor Brabant), Van Lokven (voormalig ZLTO) en Richardus (Erasmus MC) opgeroepen voor de zitting. Zij worden allen onder ede gehoord. Daarnaast komen twee patiënten aan het woord om hun verhaal te vertellen.

250 slachtoffers van Q-koorts zijn nog onder behandeling voor chronische Q-koorts, de gevaarlijkste variant van de ziekte. De ombudsman reageert op berichten dat de behandeling en genezing van Q-koortspatiënten niet gebaat is bij lange procedures en financiële belangen.

Brenninkmeijer zei dat de vereniging van Q-koortspatiënten ook hoopt op excuses van huidige bewindspersonen, zoals staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw). De vereniging heeft de Nationale Ombudsman ingeschakeld. Hij is nu uit op 'genoegdoening' voor de patiënten.

Q-koorts begint met griepachtige verschijnselen. Vaak zijn de patiënten binnen twee weken weer opgeknapt, maar voor sommigen loopt het minder goed af. Q-koorts patiënt mevrouw Van Oort in ZEMBLA - "De Q koorts epidemie": ‘Je kunt met geen pen beschrijven hoe ziek ik was. Ik heb dagen op bed gelegen dat ik niet wist dat ik nog leefde. Ik ging het liefste dood, zo ziek was ik.’

Volgens arts microbioloog P. Wever uit het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch is Q-koorts gevaarlijker dan de Mexicaanse griep: ‘Jaren later kan er een chronische Q-koorts ontstaan. Je krijgt een hartklepontsteking, dat is een ernstig ziektebeeld. Waarbij je hart niet goed meer functioneert.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.