Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Excuses om wegsturen moslimmannen Srebrenica

25-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
observatiepost-foxtrot
Minister van Defensie Jeanine Hennis heeft excuses aangeboden aan de nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 de basis van Dutchbat bij het Bosnische Srebrenica hebben moeten verlaten. Dat staat in een verklaring van het ministerie van Defensie.
De drie moesten het met de dood bekopen. Het gaat om de elektricien van Dutchbat, Rizo Mustafic en de vader en broer van de tolk van Dutchbat.
De overheid heeft inmiddels overeenstemming bereikt met de nabestaanden van drie moslimmannen, die in 1995 zijn vermoord. Ze krijgen hun schadevergoeding, omdat de moslimmannen door Nederlandse militairen werden weggestuurd van hun basis in Srebrenica. Hoe hoog de schadevergoeding is, willen de nabestaanden niet kwijt. Nederland verloor de rechtszaak over aansprakelijkheid.
De zaak was aangespannen door de tolk van Dutchbat, Hasan Nuhanovic, en drie nabestaanden van de vermoorde elektricien Rizo Mustafic. Nuhanovic verloor zijn vader en broer.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.