Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ex-dubbelspion Sergei Skripal ontslagen uit ziekenhuis

18-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Park Sergei Skripal
De Russische ex-dubbelspion Sergei Skripal is vrijdag uit het ziekenhuis in Zuid-Engeland ontslagen, melden Britse media. In maart werden hij en zijn dochter vergiftigd aangetroffen in een parkje in de stad Salisbury.
Beiden bleken vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. Zijn dochter Joelia werd vorige maand al ontslagen uit het ziekenhuis.

Verontwaardiging
Er is veel verontwaardiging in Groot-Brittannië als begin maart Sergei Skripal en zijn dochter het slachtoffer zijn van een aanval met dodelijk gifgas. De afgelopen jaren zijn al meer Russen onder verdachte omstandigheden omgekomen. Wie zit daar achter? Volgens de Britse autoriteiten is de Russische geheime dienst hiervoor verantwoordelijk. Het Kremlin ontkent iedere betrokkenheid. Maar volgens de zakenman Bill Browder zit Moskou er wel degelijk achter. Hij vreest zelf ook voor zijn leven, vertelt hij in de ZEMBLA-uitzending 'Geld en gif uit Moskou'.
‘Geld en gif uit Moskou’
Bill Browder
Bill Browder had een investeringsmaatschappij in Moskou en ontdekte in 2007 een enorme belastingfraude waar Russische ambtenaren en politieofficieren bij betrokken waren. Eén van zijn advocaten, Sergei Magnitsky, werd in 2008 gearresteerd en een jaar lang onder onmenselijke omstandigheden vastgehouden, totdat hij in zijn cel overleed.
Lees ook: ‘Veertien verdachte sterfgevallen: het werk van Russische sluipmoordenaars?'
Ongenoegen van het Kremlin
Sindsdien voert Browder wereldwijd campagne om sancties in te stellen tegen de Russische betrokkenen bij deze zaak. Dit tot ongenoegen van het Kremlin. Verschillende sleutelfiguren in de fraudezaak zijn inmiddels ook onder verdachte omstandigheden omgekomen.
De eerste beelden uit 'Geld en gif uit Moskou':
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.