Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Europol kan menselijke fouten niet uitsluiten

31-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Hacken voor dummies
Europol heeft de interne veiligheidsmaatregelen sterk omhoog geschroefd na de onthulling over gelekte geheime terreurdossiers eind vorig jaar. ,,Maar ik kan niet garanderen dat er nooit meer menselijke fouten plaatsvinden,” zei Europol-directeur Rob Wainwright maandag in het Europees Parlement in Brussel.
De documenten, die zijn voorzien van meerdere geheimhoudingskenmerken, bevatten analyses van terroristische groepen en honderden namen en telefoonnummers van mensen die met terrorisme in verband worden gebracht. Het betreft voornamelijk documenten uit de periode 2006 tot 2008, waaronder analyses van de Hofstadgroep, de bomaanslagen in Madrid en verijdelde aanslagen op vliegtuigen met vloeibare explosieven.

De bestanden zijn door een medewerkster van de Nationale Politie, die tot begin dit jaar bij Europol werkte, tegen de regels vanuit het hoofdkantoor meegenomen naar huis. Vervolgens maakte zij een back-up van de documenten op een privé iOmega netwerkschijf, een harddisk die zonder wachtwoord met internet was verbonden.  Volgens Wainwright kwamen ,,21 infosets over verdachte personen en hun communicatiemiddelen” in 2014 op een onbeveiligde plek terecht. 

“Dit raakt de vertrouwelijkheid en dat is ook de reden dat we meteen een onderzoek hebben ingesteld, om te kijken hoe dit heeft kunnen gebeuren”, aldus Wil van Gemert, adjunct-directeur van Europol in ZEMBLA - Hacken voor dummies .
EU-parlementariër Sophie in ’t Veld (D66) wil dat het parlement vertrouwelijk op de hoogte wordt gesteld indien schendingen in het samenwerkingsverband van de EU-politiediensten in Den Haag gebeuren. ,,Daar lijkt iedereen het over eens. Ook Wainwright snapt dat transparantie en rekenschap voorwaarde zijn voor het vertrouwen van de burger in Europol."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.