Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Europese vragen over filter in A2-tunnel Maastricht

20-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
meer-fijnstof-door-verhogen-max-snelheid-stadssnelwegen
Onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard wil dat Europa druk uitoefent op Maastricht om alsnog een filter in de nieuwe A2-tunnel in te bouwen. De linkse politica wil voorkomen dat omwonenden en scholen in de buurt van de tunnel gezondheidsrisico's lopen door vervuilde lucht. Europa verstrekte miljoenen subsidie voor de tunnelbouw in Maastricht, die volgens ex-burgemeester Leers gebruikt zouden worden voor 'extra's' aan de tunnel.  "De gezondheid van Maastrichtse burgers lijkt mij een belangrijke 'extra'," aldus Liotard.

De onafhankelijke linkse politica stelde vragen aan de Europese Commissie over EU-subsidies waarmee de A2-ondertunneling in Maastricht mede wordt betaald. Ook vraagt ze de Maastrichtse Wethouder Albert Nuss in een brief om alsnog zorg te dragen voor een schone tunnel. Liotard schaart zich op die manier achter initiatieven van bezorgde burgers en verzoekt de Europese Commissie dit ook te doen. "Er moet een filter komen in de A2 tunnel onder Maastricht. Bewoners en scholen bij de uiteinden van de nieuwe tunnel hebben recht op schone lucht," zegt Liotard.

In Zembla - ' Stikken langs de snelweg ' komen professor Van Schayck en P. Rutten van actiegroep Klaor Loch aan het woord. Die stellen dat de luchtvervuiling bij de toekomstige tunneluitgangen  boven de Europese normen zal uitkomen. In de ZEMBLA uitzending geeft wethouder Nuss toe dat hij de filters niet wil installeren omdat er dan een vertraging in de bouw van de kunnen zou kunnen optreden.

"Het kan niet zo zijn dat scholen en bewoners bij de tunnelmonden, ondanks Europese subsidies, straks de volle laag uitlaatgassen van twee kilometer tunnel over zich heen krijgen," zegt Liotard. "Europa betaalt dan mee aan een tunnel die de eigen EU-regels overtreedt. Berekeningen van de gemeente Maastricht geven weliswaar aan dat de luchtvervuiling binnen de perken blijft, maar deze schattingen zijn veel te optimimistisch. Onafhankelijke wetenschappers bevestigen dit."

De politica pleit voor een gesprek tussen de Europese Commissie, wethouder Nuss, onafhankelijke deskundigen en actiegroep Klaor Loch. Indien Maastricht toch verder gaat met de bouw van een ongefilterde tunnel, wil Liotard dat Europa de verstrekte subsidie terugvordert. "Nu geeft Europa eens geld voor een goede zaak, dan moet dit geld ook goed worden gebruikt," aldus Kartika Liotard.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.