Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Europese vergunning Glyfosaat verlengd

29-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
de-gen-tech-lobby
De Europese Commissie gaat deze week de vergunning voor glyfosaat met achttien maanden verlengen. Dat heeft eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Vytenis Andriukaitis dinsdag meegedeeld na afloop van een bijeenkomst van de Europese Landbouwministers in Luxemburg.
De vergunning van glyfosaat verstrijkt eind deze maand. De Commissie probeerde maandenlang om het veelgebruikte basisproduct in onkruidverdelgers opnieuw te vergunnen, eerst voor vijftien jaar, nadien voor kortere periodes, maar ze vond nooit voldoende steun onder de lidstaten. Vrijdag nog ondernam ze een vergeefse poging om de lidstaten achter een tijdelijke vergunning voor achttien maanden te scharen.
Bij gebrek aan eensgezindheid onder de lidstaten komt het uiteindelijk de Commissie toe om een beslissing te nemen. Andriukaitis zei overigens ,,zeer verrast te zijn dat de lidstaten niet tot overeenstemming zijn gekomen''.
Foodwatch Nederland en Greenpeace zijn teleurgesteld in de beslissing van de Commissie. ,,Het besluit is niet in het belang van de consument en in strijd met het voorzorgsbeginsel zoals vastgelegd in Europese wetgeving. Dat schrijft voor dat zolang er wetenschappelijke twijfels zijn over de veiligheid, er geen nieuwe vergunning zou moeten worden verleend'', aldus Foodwatch.
Herman van Bekkem, campagneleider Landbouw bij Greenpeace, vindt het bizar dat dit besluit gewoon wordt doorgeduwd door de Commissie. ,,De bal ligt nu bij de Nederlandse regering. Het gebruik door particulieren en het doodspuiten van gewassen voor de oogst zou - met het oog op het hoge risico voor menselijke blootstelling - met voorrang moeten worden verboden.'' (ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.