Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Europese sociaal-democraten: onderzoekscommissie naar Monsanto

26-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-monsanto-methode
De Europese sociaal-democraten vragen om de oprichting van een onderzoekscommissie naar het vervalsen van onderzoeksresultaten door chemiereus Monsanto. Volgens de politici is nu duidelijk dat Monsanto wetenschappelijk onderzoek naar onder meer glyfosaat vervalst en gemanipuleerd heeft en daarmee de volksgezondheid ernstig in gevaar heeft gebracht.
Monsanto's 'ghostwriting'
De New York Times schreef in maart  dat tijdens een rechtszaak in de Verenigde Staten tegen het chemie bedrijf Monsanto interne en externe e-mails zijn opgedoken die suggereren dat Monsanto ‘ghostwiters’ heeft gebruikt om onderzoeksrapporten te schrijven die de gevaren van glyfosaat minimaliseren. In een door het hof openbaar gemaakte e-mail schrijft William F Heydens, een Monsanto medewerker, aan andere medewerkers dat ze onderzoek kunnen spookschrijven en academici konden inhuren om hun naam de zetten onder stukken die door Monsanto zijn geschreven.
De sociaal-democraten vinden het zorgwekkend dat overheidsregulatoren zich voor het toekennen over verlengen van licenties van bestrijdingsmiddelen baseren op door de industrie gesponsord onderzoek. Het Europese Voedselagentschap zegt dat er geen reden is om aan te nemen dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie dat eerder wel had gesteld. Het Europese voedselagentschap wil niet bekend maken op welke studies haar oordeel is gebaseerd. Op die moment onderzoekt het Europees agentschap voor chemische stoffen (ECHA) de impact van glyfosaat met het oog op een eventuele verlenging of beëindiging van de licentie voor glyfosaathoudende bestrijdingsmiddelen. Het risk assessment committee van het ECHA heeft inmiddels laten weten dat het bestaande wetenschappelijk onderzoek niet kan bevestigen dat glyfosaat kankerverwekkend is. Maar wat is dat bestaande wetenschappelijk onderzoek waard, als het vervalst werd?

Er staat voor het chemiebedrijf veel op het spel. Twijfel over de veiligheid raakt de kern van het omvangrijke verdienmodel. Monsanto is ’s werelds grootste maker van glyfosaat, een product met een geschatte markwaarde van 6,5 miljard dollar. Ook biedt Monsanto genetisch veranderde planten aan die resistent zijn gemaakt tegen de onkruidverdelger – 'Roundup Ready' –, en die als één pakket worden verkocht.

De ontdekkingen van de e-mails roepen zorgen op over de integriteit van het academische onderzoek dat door de agrochemische industrie wordt gefinancierd. Vorig jaar nog liet de NYT zien hoe de industrie academisch onderzoek weet te manipuleren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.