Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Europese banken beloven niet meer te investeren in omstreden Amazone-olie'

25-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
olie ecuador
BNP Paribas Group, ING Group en Credit Suisse hebben allemaal toegezegd om investeringen in de omstreden handel in Ecuadoriaanse Amazone-olie onmiddellijk te stoppen. Dat melden de milieuorganisaties Amazon Watch en Stand.earth. Een rapport van de organisaties legde vorig jaar bloot dat de banken gezamenlijk miljarden dollars investeerden in de oliehandel.

De olie wordt gewonnen in een gebied dat de ‘heilige bovenloop van de Amazone’ wordt genoemd. Het bestaat uit 74 miljoen hectare regenwoud in Ecuador en Peru. Het gebied heeft een grote biodiversiteit, maar het wordt bedreigd door mijnbouw en de oliewinning. 

Boskap
De oliewinning zorgt voor verontreiniging en grootschalige boskap in het kwetsbare gebied en draagt volgens de milieuorganisaties bij aan klimaatverandering. De banken waren volgens de milieuorganisaties gezamenlijk verantwoordelijk voor meer dan 50 procent van de financiering van de oliehandel die in het afgelopen decennium werd verstrekt.

"Het besluit van deze banken om te stoppen met de financiering van de handel in ruwe olie uit onze gebieden is een belangrijke mijlpaal in onze inspanningen om ons land, ons leven en onze cultuur te beschermen. Te lang heeft de olie-industrie onze volkeren verwoest, onze rechten geschonden, onze bossen gekapt, onze gebieden ingenomen en klimaatchaos gecreëerd”, reageert Marlon Vargas, voorzitter van CONFENIAE (de Confederatie van Inheemse Nationaliteiten van de Ecuadoriaanse Amazone). 

ING

Na het rapport zijn vertegenwoordigers van de banken en milieuorganisaties bij elkaar gekomen om over de problemen te spreken. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de gemaakte afspraken. ING liet in augustus vorig jaar al aan Zembla weten dat het geen zaken meer doet met aan de oliehandel gelieerde bedrijven en dat er nog een onderzoek loopt naar de huidige klanten om te kijken of daar nog partijen tussen zitten die toch nog connecties hebben met de omstreden oliehandel. 

In een mail van 10 december aan Stand.earth bevestigt de bank dat op dit moment nog onderzocht wordt of nog meer klanten van de bank connecties hebben met de oliehandel in de regio. "We zijn in gesprek met klanten die kunnen worden gekoppeld aan de problemen en het gebied en we hebben alle nieuwe voorgestelde transacties en dus nieuwe handelsactiviteiten in Ecuador afgewezen", aldus ING Groep.

Rabobank
De Rabobank reageerde eerder al tegenover persbureau Reuters op het rapport dat het al gestopt was met financiering van Ecuadoriaanse olie omdat het niet in het huidige beleid van de bank past. 

BNP Paribas zegt in een mail ook per direct te stoppen met het financieren van ruwe Amazone olie. Credit Suisse wil wel de bestaande verbintenissen nog afronden, maar geen nieuwe transacties meer aangaan met betrekking tot de handel in ruwe olie uit de Ecuadoriaanse of Peruaanse Amazone.

Stand.earth en Amazon Watch zullen de komende tijd controleren of de banken zich aan de toezeggingen houden en de resultaten daarvan in het tweede kwartaal van 2021 publiceren. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.