Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Iedere donderdag om 21.10 uur opnpo2

Hét onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.

VOLG ONS

Zembla

Europees Parlement scherpt energiedoelen aan: duurzamer en verbruik omlaag

17 jan 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Windmolens ANP
In 2030 moet het energieverbruik in de Europese Unie met 35 procent zijn gedaald. Ook moet in dat jaar ten minste 35 procent van de energie duurzaam zijn opgewekt, vindt het Europees Parlement. Dat gaat daarmee de strijd aan met de EU-ministers die percentages van respectievelijk 30 en 27 voldoende vinden.
Windmolens ANP

In 2030 moet het energieverbruik in de Europese Unie met 35 procent zijn gedaald. Ook moet in dat jaar ten minste 35 procent van de energie duurzaam zijn opgewekt, vindt het Europees Parlemen

De lidstaten en het parlement moeten nu onderhandelen over de maatregelen die tot 2030 moeten worden genomen om de internationale klimaatafspraken te halen.

Gerben-Jan Gerbrandy (D66): "Europa staat voor drie grote uitdagingen: energie is op dit moment te vies, te duur en we zijn te afhankelijk van de import van derde landen als Rusland. Alleen e

Strengere eisen voor biobrandstof
Het parlement wil ook strengere eisen voor biobrandstof. Palmolie moet vanaf 2021 zelfs verboden worden.  Frankrijk nam eerder al maatregelen om de import van palmolie en niet duurzame soja verder aan banden leggen. Het land wil geen palmolie meer importeren voor het maken van biodiesel. De productie van één liter biobrandstof met palmolie leidt namelijk tot drie keer zoveel uitstoot van het schadelijke CO2 als het produceren van één liter diesel. Europa wil dit nu gaan aanpakken.
Er komen geen striktere regels voor de bijstook van bomen in kolencentrales.  In de ZEMBLA ‘ Bos als brandstof ’ blijkt hoe energiemaatschappijen steeds meer hout importeren om bij te stoken in kolencentrales en zo aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. Deze bijstook zou duurzamer zijn, maar het leidt in praktijk juist tot meer uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO2 en tot meer ontbossing, zoals te zien is in onderstaand fragment. Het Europees Parlement wil daar vooralsnog niets tegen doen.
Hele bomen worden gekapt voor biomassa (Uit 'Bos als brandstof'):

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's