Zembla

Europees Parlement neemt resolutie aan over matchfixing

  •  
14-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
matchfixing-niet-uit-te-bannen
Vandaag heeft het Europese Parlement een resolutie aangenomen die lidstaten oproept matchfixing op te nemen in het strafrecht en een nul tolerantie-beleid te voeren op corruptie in sport. Daarnaast moet er een goede bescherming komen voor klokkenluiders.

Aanleiding is het recente onderzoek van Europol waaruit blijkt dat mondiaal 680 wedstrijden in verband met matchfixing worden gebracht.

Volgens Emine Bozkurt, lid van het Europees Parlement namens de PvdA en initiatiefnemer van het debat, doet de Europese Commissie te weinig om de georganiseerde misdaad in Europese sportcompetities te bestrijden.

Emine Bozkurt: 'De cijfers van Europol laten zien dat het hier niet gaat om sjoemelen met een spelletje, maar om grote, criminele netwerken die veel geld verdienen en witwassen zonder al te grote risico's.'

Bozkurt: "Criminelen weten precies in welk Europees land de controles en de straffen het lichtste zijn. Daar gaan ze natuurlijk naartoe. We kunnen het ons niet veroorloven om te wachten op een Conventie over matchfixing door de Raad van Europa in 2014. Tot die tijd hebben criminele organisaties op sommige plaatsen praktisch vrij spel en bieden we ze nog de mogelijkheid om hun criminele activiteiten elders te beginnen. Door het aannemen van de resolutie vandaag hebben wij de Commissie wakker geschud en doen beseffen dat zij zo snel als mogelijk met een voorstel voor een gecoördineerde aanpak van matchfixing moeten komen."

Vanavond in ZEMBLA - ' Gokken langs de lijn ' een inkijk in de wereld van het matchfixen. Dagelijks wordt er over de hele wereld illegaal gegokt op voetbalwedstrijden. Het is een miljarden business. Officier van justitie A. Bachmann, verantwoordelijk voor het Duitse onderzoekdeel van het Europolrapport, zegt in ZEMBLA: 'Wij gaan ervan uit dat er nog steeds wedstrijden worden omgekocht en spelers bereid zijn te manipuleren'.

Lees ook:
" Match fixing and fraud in sport : putting the pieces together", By Emine Bozkurt 17 September 2012

Vragen aan het Europese Parlement door Emine Bozkurt en Petra Kammerevert

Opinion of the Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs
for the Committee on Culture and Education on the European dimension in sport
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.