Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Europees Parlement en Kamerleden willen duidelijkheid over milieurisico's rubber kunstgraskorrels

11-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kunstgras 3 - 5
Kamerleden van D66 willen van de minister van Volksgezondheid weten waarom er nooit onderzoek is gedaan naar het water en de bodem onder en om kunstgrasvelden. Ook leden van het Europees Parlement willen weten hoeveel vervuilende stoffen er door rubber kunstgraskorrels in de bodem terecht zijn gekomen. De politici stelden hierover vragen na onthullingen van ZEMBLA in de derde uitzending over kunstgras: 'Tot op de bodem'.
Kortgeleden maakte ZEMBLA bekend dat Recycling Netwerk Benelux aangifte heeft gedaan van milieudelicten tegen  partijen die betrokken zijn bij het gebruik van rubbergranulaat van oude autobanden op kunstgrasvelden.   Volgens het AD baseren de Europarlementariërs Hazekamp (Partij voor de dieren), Gerbrandy (D66) en Staes (Groenen) hun vragen op deze aangifte .
Vanavond in @ZEMBLA gaat het over milieuschade door #rubberkorrels . Samen met @AntjeDiertens vragen gesteld. https://t.co/ACHPkfPcpL pic.twitter.com/YdJoU2jmvl
  Overtreding van afvalwetgeving
Destijds zei de voorzitter van Recycling Netwerk Benelux over de motivatie achter de aangifte: "Enerzijds is er sprake van overtreding van de afvalwetgeving. Naar onze mening is dit nog steeds afval dat wordt gestort op voetbalvelden. En in de tweede plaats: je hebt een zorgplicht als persoon of bedrijf dat een veld aanlegt om te voorkomen dat er milieuschade ontstaat."
"De Parlementsleden willen weten of de Europese Commissie van deze verontreiniging op de hoogte was en hoe dit past in haar streven de lozing van gevaarlijke stoffen te stoppen en de waterkwaliteit te verbeteren", zo meldt het AD.
Onderzoek ministerie en RIVM
Het nieuws over de vragen die Kamerleden en Europarlementariërs stelden werd vlak voor de derde uitzending over kunstgras van ZEMBLA bekendgemaakt.  In deze uitzending blijkt onder meer dat de afgelopen tien jaar door geen enkel Waterschap onderzoek is gedaan naar mogelijke vervuiling in het water of het slib van afwateringskanalen nabij kunstgrasvelden. Het RIVM en het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben inmiddels aan ZEMBLA laten weten, onderzoek te gaan  doen naar de milieurisico’s van rubbergranulaat in kunstgrasvelden. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.