Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Europarlementariërs willen verbod op Argentijns paardenvlees

26-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
Paardenvlees
Vijftig Europarlementariërs uit alle fracties willen per direct een Europees verbod op de import van paardenvlees uit Argentinië. Op initiatief van Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) roepen ze de Europese Commissie op niet meer mee te werken aan het op grote schaal invoeren van vlees van gestolen en niet-geoormerkte paarden. Het gaat jaarlijks om ongeveer tien miljoen kilo paardenvlees. Zo’n vier miljoen kilo, gaat volgens Hazekamp naar Nederland.

"Het is onverantwoord dat we paardenvlees toelaten van gestolen en ontraceerbare dieren," zegt Hazekamp. Ook is er volgens de Animal Welfare Foundation en Tierschutzbund Zürich, die undercoveronderzoek deden naar de praktijken, sprake van grove dierenmishandeling en zorgwekkende hygiënische omstandigheden. Officiële EU-controles bevestigen het gebrek aan garanties over traceerbaarheid en voedselveiligheid, zegt Hazekamp. In 2014 stopte Brussel de import van Mexicaans paardenvlees na soortgelijke bevindingen.

Infectieziekten 
"Het gebrek aan hygiëne en de verwaarlozing van zieke en gewonde paarden vormen risico’s voor de voedselveiligheid en zijn een potentiële bron voor nieuwe uitbraken van infectieziekten. Daarnaast worden er structureel paarden gestolen, zelfs van privé-eigenaren en uit opvangcentra, waarna de dieren met valse papieren aan Argentijnse slachthuizen worden verkocht. Europa mag niet meewerken aan deze georganiseerde misdaad."

Volgens Hazekamp komt het vlees terecht in allerlei producten als gehaktstaven, goulash en andere kant-en-klaar producten waarin vlees is verwerkt. "Paardenvlees zit echt in ontzettend veel snacks verborgen. Vaak weten consumenten niet eens dat de frikandellen of bitterballen die ze kopen in de supermarkt of cafetaria gevuld zijn met paardenvlees, totdat ze alle ingrediënten bestuderen", zegt ze. 

Sjoemelen met vlees 
In 2013 kreeg het imago van de vleesindustrie een flinke klap toen bekend werd dat sommige producenten paardenvlees als rundvlees verkochten, omdat voor rundvlees meer wordt betaald. Uit de Zembla-uitzending ‘ Sjoemelen met vlees ’ bleek er nog meer mis in de vleesindustrie. Zo onthulde Zembla dat er poepbacteriën op vlees zaten en dat er gefraudeerd werd met het 'Beter Leven-keurmerk.

Kijk hier de uitzending: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.