Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Eurobedrog

  •  
26-05-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1051 keer bekeken
  •  

CBS-cijfers dekken niet de hele werkelijkheidVoor de invoering van de euro hebben politici de Nederlandse burgers niet het hele verhaal verteld. Er is onvoldoende gewaarschuwd voor euro-effecten zoals prijsstijgingen en de geldillusie. Veel mensen verloren het zicht op de werkelijke waarde van hun geld. De overgang van de gulden naar de euro is daarmee politiek ernstig onderschat. Hierdoor hebben de Nederlandse economie en het vertrouwen in de Europese munt grote schade opgelopen. Tot die conclusie komt een aantal economen in deze Zembla-aflevering.

Eén van de economen, ex-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend, zegt dat hij en minister Zalm niet genoeg hadden aan de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vermeend: 'Het probleem is dat we niet de goede cijfers hadden om het straatgevoel over de euro in Nederland te verklaren. De CBS-cijfers kloppen wel, maar ze dekken gewoon niet de hele werkelijkheid. De prijzen gingen fors omhoog in het dagelijkse leven. Dat komt onvoldoende terug in de cijfers. De prijzen zijn gewoon omhoog gegaan, hoe je het ook went of keert.'

Zembla gaat ook in op de recent ontstane discussie over de waarde van de euro en de invloed daarvan op het referendum over de Europese Grondwet. Behalve een zoektocht naar de waarheid over de economische gevolgen van de invoering van de euro, zijn in het programma ook voorbeelden te zien van de Nederlandse volkswoede over peperdure parkeertarieven en een te prijzige horeca.
Ter illustratie drie grafieken: een van de inflatie , een van de inflatie-perceptie ('gevoelsinflatie') en een van de prijsstijgingen in de horeca .

 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.