Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

EU wil einde aan patent op groenten

19-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zembla-bij-funx-over-de-monsanto-methode
De Europese Commissie (EC) werkt aan een nadere invulling van de bestaande biotech-richtlijn om helderheid te bieden over het patentrecht op natuurlijke planteigenschappen. Dat heeft Eurocommissaris Interne Markt Elzbieta Bienkowska gezegd op het symposium over plantoctrooien dat staatssecretaris Martijn van Dam van EZ woensdag namens Nederland organiseerde.
Van Dam noemt de uitspraak van Bienkowska een absolute doorbraak in de discussie over kwekers- en octrooirecht. Nederland heeft zich altijd verzet tegen patenten op natuurlijke eigenschappen en biologische processen.
Als voorzitter van de EU organiseerde Nederland samen met de Europese Commissie woensdag een symposium in Brussel met als titel “ Restoring the balance between patents and plant breeders’ rights ”. De opkomst van de moderne biotechnologie heeft tot een ongelijke verhouding tussen octrooien en kwekersrechten geleid. Als gevolg van de octrooiering van plantkenmerken hebben kwekers minder toegang tot biologisch materiaal voor verdere plantenveredeling.
Van Dam. ' De natuur is van ons allemaal. Het is daarom goed dat de Commissie deze stap zet. We zijn er nog niet, maar er is nu wel een belangrijke horde genomen. Nederland is erbij gebaat dat biologisch materiaal vrij beschikbaar is. Dat bevordert innovatie in de veredeling. '
Eurocommissaris Bienkowska gaf aan dat er gewerkt wordt aan een nadere invulling van de bestaande biotech-richtlijn. Aanpassen van deze richtlijn zelf in de wetgeving is volgens de Commissie niet de oplossing.
Voor het einde van het jaar komt de Commissie met de interpretatieve verklaring: meer transparantie, verbeterde toegang tot biologisch materiaal en een verbeterde samenwerking tussen het Europese Octrooi- en Kwekersrecht bureaus.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.