Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

EU stemming Glyfosaat uitgesteld

14-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
De Europese Unie neemt voorlopig geen besluit over het bestrijdingsmiddel glyfosaat. Experts van de lidstaten zouden deze week stemmen over een verlenging van de goedkeuring van het omstreden middel voor nog eens vijftien jaar. Na een golf van protest en discussie is besloten om dit besluit met twee maanden uit te stellen
Nadat een motie in de Tweede Kamer werd aangenomen, gaf de staatssecretaris vrijdag jl. te kennen dat Nederland om uitstel van de beslissing zou vragen, en indien dit er niet kwam, gehoor zou geven aan de motie en tegen hernieuwde toelating zou stemmen. Op het laatste moment hebben 4 lidstaten gezegd dat ze tegen zijn: Frankrijk, Zweden, Nederland en Italië.

Er bestaat nog steeds een groot risico dat glyfosaat over twee maanden alsnog zal worden goedgekeurd. Het is nog onduidelijk wanneer de toelating van glyfosaat opnieuw op de agenda komt.

In Nederland wordt Glyfosaat in grote hoeveelheden over de akkers en tuinen gesproeid, onder meer onder de naam Roundup van producent Monsanto, die tot 2000 het patent had op het middel. Volgens de Europese instanties BFR en EFSA is het gebruik van het middel volkomen veilig, maar afgelopen jaar komt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO met een alarmerend rapport. Glyfosaat is waarschijnlijk kankerverwekkend.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.