Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

EU: Rusland voert nepnieuwscampagne rond coronavirus tegen het westen

18-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
poetin gazprom anp
Russische media zijn een "aanzienlijke desinformatiecampagne" tegen het Westen begonnen om de impact van de coronacrisis via paniek en wantrouwen te vergroten. Dat staat volgens persbureau Reuters in een intern document van de EU-buitenlanddienst (EEAS). Het zou gaan om staatsmedia en andere pro-Kremlin kanalen, en verspreiding van boodschappen in het Engels, Spaans, Italiaans, Duits en Frans via Twitter, Facebook en Reddit.

"Het doel van de desinformatie vanuit het Kremlin is de gezondheidscrisis in westerse landen te verergeren, in lijn met de bredere Kremlin-strategie om Europese samenlevingen te ondermijnen", citeert het persbureau uit het document.

Tachtig gevallen
Een speciale EU database heeft sinds 22 januari tachtig gevallen geregistreerd waarbij door Rusland onjuiste informatie over het coronavirus wordt verspreid.
Er wordt in de boodschappen onder meer beweerd dat het nieuwe coronavirus door mensen gemaakt is en door het Westen als "wapen" wordt ingezet. Kapitalisten zouden voordeel willen halen uit de crisis. De Italiaanse overheid is volgens de rondzingende informatie de pandemie niet de baas. In Spanje zouden "ronduit apocalyptische verhalen" verspreid worden, aldus het document.

Een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigt dat ze een toename van nepnieuws over het coronavirus "uit Rusland of andere pro-Kremlin kanalen" constateert. De commissie heeft het monitoren ervan uitgebreid sinds het virus ook in de EU waart. "Deze kanalen spelen met de levens van mensen", zei de woordvoerder. De EU is in overleg met Google, Facebook, Twitter en Microsoft over “de verspreiding van desinformatie rond de COVID-19 uitbraak".

Waarschuwing
Dinsdag waarschuwde de Europese Commissie het publiek al "op te passen voor nepnieuws en desinformatie die kwaadaardig en misleidend is". Volgens het dagelijks EU-bestuur wordt veel onzin beweerd over het coronavirus, vooral op sociale media. Voor gedetailleerde aanbevelingen kunnen mensen volgens de commissie het best terecht bij de nationale en lokale gezondheidsautoriteiten.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov ontkent de desinformatiecampagne. Tegen Reuters zegt hij: “Opnieuw praten we over ongegronde aantijgingen die het resultaat zijn van een anti-Rusland obsessie.”
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.