Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

EU raadt beperkt gebruik glyfosaat aan

14-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
verbied-gif-dat-ook-vlinders-en-vogels-doodt
Onkruidverdelgers op basis van glyfosaat, zoals Roundup, moeten zo weinig mogelijk in openbare parken en speeltuinen worden gebruikt. Boeren moeten in de aanloop naar de oogst terughoudend omspringen met bestrijdingsmiddelen. Er komt ook een verbod op de stof tallowamine in onkruidverdelgers.
Deze aanbevelingen zijn experts uit de EU-landen in Brussel overeengekomen, in afwachting van nieuw advies van het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) over de mogelijke gezondheidsrisico's van het basisproduct in onkruidbestrijders. Tegen eind 2017 moet dat er zijn.
De Commissie probeerde maandenlang om het veelgebruikte basisproduct in onkruidverdelgers opnieuw te vergunnen, eerst voor vijftien jaar, nadien voor kortere periodes, maar ze vond nooit voldoende steun onder de lidstaten.  De Commissie besloot eind juni tijdelijk de vergunning voor glyfosaat met 18 maanden te verlengen omdat de lidstaten het niet eens konden worden. Volgens milieu- en gezondheidsorganisaties is glyfosaat mogelijk kankerverwekkend. (anp)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.