EU-parlement tegen verbod op glyfosaat
12-04-2016
• leestijd 2 minuten
Het Europees Parlement is tegen een verbod op het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat. Wel willen de politici dat er onderzoek komt naar het mogelijk kankerverwekkende middel, dat een veelgebruikt basisproduct is in onkruidverdelgers. Ook moet het privégebruik van glyfosaat aan banden.
De parlementariërs roepen de experts van de EU-lidstaten, die uiteindelijk beslissen of het middel op de markt blijft, het gebruik van het middel niet met vijftien, maar met zeven jaar te verlengen. Volgende maand hakken de lidstaten waarschijnlijk de knoop door. Nederland is tegen een verlenging.
In de woensdag aangenomen resolutie roept het EP op ,,met urgentie'' alternatieven voor het middel te ontwikkelen ,,gezien het grote belang van het middel voor de landbouw'', licht CDA-politica Annie Schreijer-Pierik toe. Partij voor de Dieren-collega Anja Hazekamp is ,,teleurgesteld'' dat het parlement ,,de winst van multinationals belangrijker vindt dan ons milieu en de gezondheid van mensen en dieren''.
Het Parlement wil dat de Europese Commissie een onafhankelijk onderzoek instelt naar mogelijke schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid en dat alle wetenschappelijke informatie die door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) is gebruikt in haar beoordeling van glyfosaat openbaar wordt gemaakt
374 EP-leden stemden voor de resolutie, 225 tegen en 102 onthielden zich.
Volgende stappen
Nationale experts die deel uitmaken van het permanente comité dat farmaceutische toepassingen voor planten, dieren, voedsel en diervoeder beoordeelt, moeten in mei met gekwalificeerde meerderheid besluiten of ze het Commissievoorstel voor een verlenging van de toelating van glyfosaat goedkeuren of verwerpen. Als er geen gekwalificeerde meerderheid is, wordt het besluit aan de Commissie gelaten.