Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

EU-parlement bekijkt belastingdeals Nederland

17-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mazen-in-de-belastingwet-kosten-nederland-16-miljard-euro
Het Europees Parlement stuurt een delegatie naar Nederland om omstreden belastingafspraken met internationale bedrijven te bekijken. De onderzoekers willen weten welke afspraken de fiscus met multinationals zoals koffiebrander Starbucks heeft gemaakt.
Het bezoek is voor begin februari gepland. De EU-parlementariërs hopen op gesprekken met ministers, leden van de Tweede Kamer en deskundigen. ' De contacten moeten duidelijkheid verschaffen over hoe het nu precies zit met die belastingconstructies ', aldus een ingewijde woensdag in het EU-parlement in Straatsburg. Hij benadrukt dat de delegatie uitdrukkelijk wil samenwerken met de autoriteiten. ' De afgevaardigden willen graag spreken met iedereen die iets interessants over de kwestie heeft te zeggen. '

De Europese Commissie wil van alle EU-landen weten of zij belastingafspraken hebben gemaakt met individuele bedrijven, en zo ja met welke. Dat maakte eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) woensdag bekend.
Brussel vermoedt dat de afspraken die sommige lidstaten hebben gemaakt met multinationals neerkomen op staatssteun. Om te kunnen vaststellen of de concurrentie wordt verstoord door ,,selectieve belastingvoordelen'' is volgens Vestager een volledig beeld nodig van de belastingpraktijken in de EU.
Behalve Nederland heeft Brussel tot dusver ook Ierland en Luxemburg op de vingers getikt. Het gaat daarbij om voorlopige bevindingen. De onderzoeken lopen nog. Ook bij Cyprus, Malta, het Verenigd Koninkrijk en België liggen al verzoeken om informatie.
(anp)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.