Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'EU-onderzoek belastingparadijs Nederland'

06-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eu-onderzoek-belastingparadijs-nederland
De Europese Unie opent mogelijk komende week al een onderzoek naar de belastingvoordelen die grote internationale bedrijven genieten in onder meer Nederland en Ierland. Dat meldden vrijdag bronnen in Brussel.
De Europese Commissie bespreekt het onderwerp tijdens een ontmoeting op 11 juni, aldus de ingewijden. In het geval van Nederland gaat het om de stevige belastingvoordelen die onder meer de Amerikaanse koffieketen Starbucks krijgt. Behalve Nederland en Ierland, zou ook Luxemburg onder de loep kunnen worden genomen wat betreft het belastingklimaat.
Starbucks liet in een reactie weten dat het regime waaronder het in Nederland valt, een zaak is van de Nederlandse regering. Brussel zou volgens de onderneming daarom contact met Den Haag moeten opnemen.
Overigens zei het koffieconcern eerder dit voorjaar dat het zijn Europese hoofdkantoor gaat verhuizen van Amsterdam naar Londen. De reden daarvoor zou zijn dat de holding dichter bij de grootste Europese markt zou moeten zitten. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën liet in april weten dat de Britten bezig zijn het Nederlandse vestigingsklimaat voor internationale bedrijven te kopiëren.

Nederland is een van de grootste belastingparadijzen ter wereld. In 2007 werd een bedrag van 8000 miljard euro, ongeveer een tiende van de totale wereldhandel, door Nederland gesluisd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.