Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'EU-landen vertragen onderzoek belastingdeals'

06-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eu-landen-vertragen-onderzoek-belastingdeals
Het onderzoek van Brussel naar mogelijk ongeoorloofde belastingdeals van Europese landen met grote multinationals loopt vertraging op. Verantwoordelijk commissaris Margrethe Vestager wees dinsdag met de vinger naar de lidstaten: zij geven heel langzaam en onvolledig antwoord op de vragen uit Brussel. 
In juni 2014 werd bekend dat de Europese Commissie specifiek kijkt naar belastingvoordelen die koffieketen Starbucks in Nederland, autoconcern Fiat in Luxemburg en technologiegigant Apple in Ierland genieten. Ook kijkt Brussel naar mogelijke ongeoorloofde voordelen voor Amazon in Luxemburg.
' Het is duidelijk dat informatie vergaren niet alleen uitdagend maar ook tijdrovend is ', zei Vestager voor een speciale commissie van het Europees Parlement, die ook zelf kijkt naar de belastingdeals. De toezegging om in juni van dit jaar met een beslissing te komen in deze zaken, kan Brussel niet meer waarmaken, erkende Vestager. 

Niet illegaal wel discutabel
Belastingontwijking is niet illegaal, maar staat wel sterk ter discussie. ZEMBLA sprak met de Eurocommissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager. Zij vindt dat multinationals belasting moeten betalen in de landen waar ze ook van profiteren. ' Als je winst maakt in een land, vind ik het logisch dat je daar ook belasting betaalt ', aldus de Eurocommissaris in de uitzending ' Nederland Belastingparadijs, het vervolg '.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.