Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

EU-landen pakken brievenbusfirma's aan

14-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nederland-belastingparadijs-het-vervolg
De vijf grootste economieën van de Europese Unie hebben zich verenigd om brievenbusfirma's aan te pakken. Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje gaan gegevens uitwisselen over belastingconstructies in het buitenland. De samenwerking is een reactie op de zogenoemde Panama Papers. 
De automatische informatieuitwisseling heeft betrekking op lege bv's die wellicht worden gebruikt voor belastingontwijking. De landen hopen dat de G20, die momenteel samenkomt in Washington, hun voorbeeld overneemt.
De Panama Papers is een onderzoek van samenwerkende internationale kranten, waaronder in Nederland Trouw en Het Financieele Dagblad. Zij gebruiken de uitgelekte administratie van het Panamese kantoor Mossack Fonseca voor onthullingen over belastingontwijking via belastingparadijzen.
Nederland belastingparadijs
Miljoenen dollars stromen jaarlijks via Nederland weg uit landen in Latijns-Amerika. Daarover schrijven Trouw en Het Financieele Dagblad. De Nederlandse route blijkt vooral populair onder rijke Ecuadoranen en Mexicanen, dat blijkt uit de Panama Papers.
De ingewikkelde constructies die de Latijns-Amerikanen gebruiken om hun geld elders te stallen, zijn vaak legaal, maar soms ook illegaal. Volgens Trouw en het FD blijkt dat uit documenten die door hen zijn ingezien. Zo gebruiken eigenaren van twee van de grootste bedrijven in Ecuador een Nederlands bedrijf om jaarlijks vele miljoenen aan belasting te ontwijken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.